Vai jāmaksā nodokļi Latvijā par Anglijā nopelnīto? Atbild speciālists
Latvijas budžetā maksājamā nodokļa summa par ārvalstīs gūtajiem ienākumiem tiek noteikta, ņemot vērā ārvalstīs samaksāto nodokli.
Likums un taisnība
2015. gada 7. jūlijs, 15:03

Vai jāmaksā nodokļi Latvijā par Anglijā nopelnīto? Atbild speciālists

Jauns.lv

Plānoju no Anglijas atgriezties Latvijā, bet baidos, ka VID var man likt atmaksāt nodokļus par britu karalistē nostrādāto laiku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
Atbild Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa,

Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Latvijas iedzīvotājiem, kas dzīvo un strādā ārzemēs, ir pienākums ne vēlāk kā taksācijas gadam sekojošā gada 1. jūnijā iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju un deklarēt tajā ārvalstīs gūto ienākumu. Budžetā maksājamā nodokļa summa par ārvalstīs gūtajiem ienākumiem tiek noteikta, ņemot vērā ārvalstīs samaksāto nodokli.

Sākot ar 2011. gadu, no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli atbrīvo ārvalstīs gūtos algota darba ienākumus, ja tie gūti par darba pienākumu veikšanu citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomiskās Zonas valstī vai tādā valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta konvencija par izvairīšanos no dubultās nodokļu aplikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu.

Tā kā ir spēkā Latvijas Republikas valdības un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes valdības konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla pieauguma nodokļiem, tad par Anglijā gūtajiem algota darba ienākumiem, sākot ar 2011. gadu iedzīvotāju ienākuma nodoklis Latvijā nav jāmaksā.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atbrīvojumu piemēro algota darba ienākumiem, savukārt to nepiemēro ienākumiem, ko fiziskā persona gūst:

- strādājot uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa;

- kā personāls, kuru personāla iznomātājs iznomā personāla nomniekam – Latvijas rezidentam vai nerezidenta pastāvīgajai pārstāvniecībai Latvijā;

- ārpus darba tiesiskajām attiecībām, piemēram, pensijai, autoratlīdzībai, ienākumam no dividendēm u.c.

Nodokļu maksātājam ir tiesības iesniegt deklarāciju labojumus un precizējumus, kā arī Valsts ieņēmumu dienestam noteikt papildus budžetā maksājamās nodokļu summas trīs gadu laikā pēc konkrētajā likumā noteiktā maksāšanas termiņa.

Kasjauns.lv, Foto: Vida press

Tēmas