foto: Pexels.com
Diendienā lietoti spilveni - cik bieži tie ir jāmazgā?
Tā kā spilvens uzsūc daudz ūdens, mazgāšanai ieteicama programma ar lielu ūdens patēriņu.
Noderīgi ikdienā
2018. gada 21. augusts, 12:46

Diendienā lietoti spilveni - cik bieži tie ir jāmazgā?

"100 Labi Padomi"

Ja regulāri tiek mainīta spilvendrāna un ja nav īpašas nepieciešamības, piemēram, uzliets kāds dzēriens vai radusies netīkama smaka, pietiek, ja spilvenu izmazgā reizi pusgadā. Ja uz spilvena ilgāku laiku gulējis smagi slims cilvēks, šo spilvenu vēlams likvidēt – vislabāk sadedzināt. Par spilvenu mazgāšanu raksta žurnāls "100 Labi Padomi"

Spilvena mazgāšanas nosacījumi

1. Jāizpēta simboli uz spilvena etiķetes, lai nesanāk tā, ka ieliek spilvenu mazgāt pārāk karstā ūdenī un izmanto pārāk sparīgu žāvēšanas programmu.

2. Nevajag lietot veļas mīkstinātāju, jo tas saķepē dūnas un spalvas.

3. Jāizmanto saudzīgs mazgāšanas līdzeklis, domāts vilnai vai smalkai veļai. Ir arī tādi mazgāšanas līdzekļi, kam uz iesaiņojuma norādīts, vai tas piemērots dūnu un citu spilvenu materiālu mazgāšanai.

4. Spilvenam nav vajadzīga liela mazgāšanas līdzekļa deva – pietiek ar trešo daļu no tā daudzuma, kas citkārt paredzēts vienai veļas porcijai.

5. Jāraugās, lai spilvenam veļas mašīnā būtu pietiekami daudz vietas, – vislabāk vienā reizē mazgāt vienu spilvenu un nelikt klāt citus veļas gabalus.

6. Tā kā spilvens uzsūc daudz ūdens, mazgāšanai ieteicama programma ar lielu ūdens patēriņu.

7. Ja nav citu norādījumu, dūnu spilvenu mazgāšanai piemērotā temperatūra ir 40–60 grādi.

Kā labāk izžāvēt spilvenu?

* Vislabāk, ja ir iespēja izžāvēt spilvenu veļas žāvētājā; dažiem modeļiem ir pat speciāla programma, domāta dūnu spilvenu žāvēšanai.

* Ja veļas žāvētāja nav, gan dūnu, gan citu materiālu spilvenus labāk žāvēt ilgāk un zemākā temperatūrā, nevis ātri un karstumā.

* Vēlams ik pa laikam spilvenu pamatīgi sapurināt un sabužināt, jo tad pildījums vienmērīgāk izkliedēsies un spilvens būs pufīgāks.

* Ja žāvēs radiatoru vai krāsns tuvumā, rezultāts, iespējams, nebūs tik labs, it sevišķi, ja runa ir par dūnu spilvenu, – dūnas pie karstiem radiatoriem un karstā saulē ātri kļūst trauslas un sabirst.