"Ja LTV būtu privāta kompānija, Rēders tiktu atlaists" - intervijā ar Rimšēviču skatītāju nežēlastībā krīt raidījuma vadītājs
Gundaram Rēderam tika uzticēts atbildīgais uzdevums intervēt Latvijas Bankas prezidentu pāris dienu pēc viņa iznākšanas no izolatora.
TV
2018. gada 21. februāris, 08:20

"Ja LTV būtu privāta kompānija, Rēders tiktu atlaists" - intervijā ar Rimšēviču skatītāju nežēlastībā krīt raidījuma vadītājs

Astrīda Bomis

Jauns.lv

Tūkstošiem TV skatītāju cerēja vakar LTV1 kanāla raidījumā 1:1 gūt vismaz kaut kādu skaidrību, kas īsti noticis skandālā ap "Latvijas Bankas" vadītāju Ilmāru Rimšēviču un viņa iespējamo saistību ar noziedzīgiem nodarījumiem. Žurnālistam Gundaram Rēderam pretī - taisnu muguru, rāms kā ķipītis - sēdēja pats Rimšēvičs, taču viņa izvaicāšana lielākoties cieta krahu, un neviens nekādu skaidrību neguva, tostarp arī Rēders ne.

"Tiesas stunda" LTV1 studijā.

Lai gan žurnālists ieņēma ļoti aktīvu un brīžam pat uzbrūkošu pozīciju, saruna starp viņu un Rimšēviču raisījās gluži vai kā divās valodās, kurās viens otru gan dzird, taču īsti nesadzird, jo nesaprot teikto. Intervija bija spraiga un arī interesanta, tomēr nekādu skaidrību par notiekošo (un to, vai Rimšēvičs sabiedrībai melo) tajā vispār nevarēja gūt. To apliecina arī TV skatītāju ieraksti sociālajos tīklos: cilvēki bija gaidījuši daudz vairāk no Gundara Rēdera, diemžēl cerības izplēnēja jau raidījuma sākumā. Tikai daži ieraksti tviterī:

Bet, piemēram, deputāts Kaimiņš, kā noskaidrojies, šai intervijai bija gatavojies pats, personīgi nosūtot, viņaprāt, vajadzīgos jautājumus Rimšēvičam, bet vakara gaitā bija spiests sapīkt, jo tos Rēders kāreizīt nav uzdevis:

Ir arī labi vārdi

Vienlaikus vairāki citi skatītāji norāda, ka Rēders interviju izturējis godam un bijis pietiekoši ass izvaicāšanā, tikai diemžēl viņam pretī sēdējis vēl labāk sagatavotais Rimšēvičs. Par Rimšēviča sagatavotību gan citiem radās šaubas, jo kopumā Bankas prezidents atstāja ļoti noguruša, nomākta un izmisuša cilvēka iespaidu. To raidījumā atzina arī pats Rimšēvičs, sakot, ka "šis ir viņa dzīves visdrūmākais brīdis".

Jau vēstījām, ka Korupcijā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs vakar viesojās LTV raidījumā 1:1, visai Latvijai skaidrojot savu nostāju par notikušo. Jau iepriekš preses konferencē Latvijas Bankas prezidents vairākkārt uzsvēra, ka neatkāpsies no amata, jo neuzskatot sevi par vainīgu. Viņš esot kļuvis par apmelotāju un nomelnotāju mērķi. 

LTV raidījumā 1:1 Rimšēvičs vairākkārt uzsvēra, ka pret viņu izvirzītie apvainojumi nav patiesi, tāpat viņš nenoliedza, ka apsūdzības ir viņam saprotamas, un tās nākušas kā “sveiciens” no kāda cilvēka. 

Runājot par LB prezidentam izteiktajiem nošaušanas draudiem, Rimšēvičs paskaidroja, ka īsziņu viņš saņēmis no sev ļoti labi pazīstama cilvēka, kurš īsziņas tekstā norādīja, ka viņam ir informācija par vēlmi Rimšēviču nogalināt. 

Komentējot «Norvik bankas» lielākā akcionāra  Grigorija Guseļņikova izteikumus, Rimšēvičs atzina: "Viņš ir tas cilvēks, kurš iesāka visu šo sāgu. Ir skaidri zināms, ka man nav ietekme pār to, kādus lēmumus FKTK pieņem. Guseļņikovs nekad nav konkrēti pateicis, kas viņam ir nodarīts pāri. Šis cilvēks ir ienācis Latvijā ar nevienam nezināmu naudu, piemānījis uzraugu. Viņa apgalvojumi ir tukši. Tie ir meli un nepatiesība!"

Noslēdzot raidījumu, tā vadītājs Gundars Rēders aktualizēja jautājumu par iespējamo atkāpšanos no amata, uz ko Latvijas Bankas prezidents atbildēja: “Ja mana palīdzība Latvijai vairs nebūs vajadzīga, es būšu gatavs atkāpties!”.