Domburs: latvieši ir stulbi
Slavenības
2009. gada 22. maijs, 09:47

Domburs: latvieši ir stulbi

Jauns.lv

Latvieši ir stulbi! – par to pilnībā pārliecināts ir slavenais TV žurnālists Jānis Domburs.

Šādu „komplimentu” saviem tautiešiem Jānis Domburs veltīja, ceturtdienas vakarā sēdēdams LTV1 raidījuma „Abi labi” viesa krēslā. Pārliecinošā tonī to vairākkārt atkārtojot, viņš manāmi pārsteidza un samulsināja gan raidījuma vadītāju Dainu Jāņkalni, gan sarunu partneri – valsts kamerorķestra „Sinfonietta Riga” izpilddirektori un aktiera Jura Žagara bijušo dzīvesbiedri Indru Lūkinu. Dāmas mēģināja „izlāpīties”, sakot, ka latvieši nav mazāk stulbi, kā piemēram, zviedri vai norvēģi.

Raidījuma saruna iesākās ar jautājumu par sievietes lomu daudz sasnieguša vīrieša stiprināšanā, uz ko Domburs norādīja, ka bieži vien cilvēkam nepieciešams būt vienam, lai tiktu galā ar sevis pilnveidošanu. Tiesa, nekāda brīnuma šeit nav, jo Domburs savu vienpatību demonstrējis vairākkārt – gan nespēdams veidot ilgstošas attiecības, gan atzīdams nevēlēšanos veidot ģimeni.

Pieskaroties sabiedrības uzskatu tematam, slavenais TV analītiķis pauda, ka „latvieši, vismaz 85 procenti un īpaši laukos, ir stulbi”… Savu atklājumu Domburs pamatoja ar tautiešu vājajām zināšanām sabiedrības kultūrā, kā arī mākslā, vēsturē un politikā. „Vidējais latvietis lasa sasodīti maz, interesējas par šauru loku, sev izvirza zemas prasības un dzīvo milzu aizspriedumos. Traģiskākais ir tas, ka divas trešdaļas iedzīvotāju visu gaida tikai no valsts, bet ne no sevis,” norādīja žurnālists. Noskatoties sižetu par cilvēkiem, kas darba meklēšanas nolūkā citiem iesaka doties uz ārzemēm, Domburs iekarsa ne pa jokam, atraucot, ka no Latvijas vajag „nafigizēties” visiem, kuriem te negribas neko darīt, bet tikai vaidēt, ka viss apriebies. „Citādi sačakarēs domāšanu arī pārējiem,” piebilda Domburs. Viņš neslēpa, ka arī pats labāk jūtas ārzemēs, jo tur vismaz neviens uz viņu ielās „neblenž”.

Baiba Butkovska/Foto: Aigars Hibneris