foto: Evija Trifanova/LETA
Cilvēki aizvien biežāk izvēlas pirkt krāsnis
Krāsniņa.
Bizness un ekonomika
2022. gada 16. oktobris, 04:55

Cilvēki aizvien biežāk izvēlas pirkt krāsnis

Jauns.lv

Pēdējos divos gados pieprasījums pēc kamīniem un kamīnkrāsnīm pieaudzis līdz pat divām reizēm.

SIA “Balticproperties Group Latvia” vadītājs Toms Dinvietis stāsta, ka pieprasījums pēc kamīniem un kamīnkrāsnīm pieaudzis par 100 un vairāk procentiem, turklāt pircējiem izvēlēto preci var nākties gaidīt no četriem līdz astoņiem mēnešiem.

Kā vienu no iemesliem Dinvietis min nestabilo un neprognozējamo situāciju energoresursu tirgū, viņš uzsver, ka šāda tendence ir ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropā. Ražotāji pašlaik pārslogoti un saskaras ar izejmateriālu trūkumu.

“Nozarē esmu vairāk nekā 20 gadu, un bija pierasts, ka ir plānotie cenu paaugstinājumi, kas ir trīs līdz četri procenti gadā, bet tagad divus gadus pēc kārtas esmu saskāries ar sešiem vai septiņiem neplānotiem cenu sadārdzinājumiem no saviem ražotājiem,” norāda Dinvietis.

SIA CSS, kam pieder “Jotul fabrikas veikals”, pārstāvis apstiprina, ka krāsnis un kamīnkrāsnis atkarībā no piedāvājuma veikalā var nākties gaidīt ilgāk nekā trīsarpus mēnešus. Pēc “Jotul” ražojumiem pieprasījums kāpis par vismaz 40 līdz 70%, un pašlaik pieprasītākās ir apkures sistēmas, kas darbojas ar elektrību vai gāzi.

SIA “FKMD elektro” vadītājs Kaspars Dziedātājs pauž, ka pašlaik apkures sistēmu cenās vairs nav vērojams kāpums, taču, piemēram, tērauda radiatoriem kopš šī gada sākuma tas bijis aptuveni 70 procentu. Uzņēmumā novērots, ka patērētāji arvien biežāk izvēlas iegādāties elektriskos apkures katlus, kas sasaistīti ar saules kolektoriem.