foto: LETA
Jaunā aptaujā noskaidrojies, ka latvieši eiro naudu "mīl" vairāk nekā ļaudis citviet Eiropā
2018. gada 20. novembris, 23:32

Jaunā aptaujā noskaidrojies, ka latvieši eiro naudu "mīl" vairāk nekā ļaudis citviet Eiropā

Jauns.lv / LETA

Attieksme pret eiro Latvijā kopumā ir pozitīvāka nekā vidēji Eirozonā, liecina jaunākās Eirobarometra aptaujas dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šī gada oktobrī veiktajā aptaujā iedzīvotājiem lūgts vērtēt, vai, viņuprāt, eiro lietošana valstij ir labvēlīga vai nelabvēlīga. Vairums jeb 63% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka eiro lietošana valstij ir labvēlīga.

Lai arī Eirozonā šādu viedokli pārstāvošu iedzīvotāju īpatsvars ir par vienu procentpunktu lielāks, Latvijā ir par sešiem procentpunktiem zemāks to iedzīvotāju īpatsvars, kas uzskata, ka eiro lietošana Latvijai ir nelabvēlīga - šādu viedokli Latvijā pauduši 19% aptaujāto.

Tāpat vairums jeb 79% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka eiro lietošana ir labvēlīga Eiropas Savienībai. Šādi domājošu iedzīvotāju īpatsvars Latvijā ir par pieciem procentpunktiem augstāks nekā vidēji Eirozonā. Eiro lietošanu kā negatīvu Eiropas Savienībai Latvijā vērtē seši procenti aptaujāto, kas ir par deviņiem procentpunktiem mazāk nekā vidēji Eirozonā.

Pārējiem respondentiem bija grūtības sniegts konkrētu atbildi šajos jautājumos.

Aptaujā tāpat noskaidrots, ka gada laikā par pieciem procentpunktiem pieaudzis to Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kas uzskata, ka eiro ļauj viņiem justies eiropeiskāk - šādi domā 30% aptaujāto, kas ir par trim procentpunktiem vairāk nekā vidēji Eirozonā. Vairums jeb 67% gan uzskata, ka eiro nav ietekmējis viņu personīgās izjūtas.

71% Latvijas iedzīvotāju, salīdzinot ar 50% vidēji Eirozonā, uzskata, ka eiro padarījusi ceļošanu ērtāku un lētāku. Šādam viedoklim nepiekrīt 15% respondentu Latvijā un 37% vidēji Eirozonā. Tāpat aptuveni katrs trešais Latvijas iedzīvotājs uzskata, ka eiro ļāvis samazināt banku nodevas ceļojumu laikā.