foto: PA Images/SCANPIX
"Lidl" Latvijā prognozē darba samaksas pieaugumu un cenu kritumu
Lietuvā uzņēmumam patlaban ir 39 veikali, un tuvākajā laikā plānots atklāt vēl divus veikalus.
Bizness un ekonomika
2018. gada 19. oktobris, 19:40

"Lidl" Latvijā prognozē darba samaksas pieaugumu un cenu kritumu

LETA

Vācijas zemo cenu veikalu tīkls "Lidl" pēc ienākšanas Latvijā un konkurences pastiprināšanas prognozē darba samaksas pieaugumu un pārtikas cenu kritumu, piektdien "Lidl" loģistikas centra būvniecības sākšanas pasākumā žurnālistiem sacīja "Lidl Lietuva" valdes priekšsēdētājs Radostins Rusevs-Peine.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Kad mēs vairāk nekā pirms diviem gadiem sākām strādāt Lietuvā, daudz ko mainījām pārtikas mazumtirdzniecībā. Pārtikas produktu cenas kritās, nozarē strādājošo darba algas kāpa un mēs radījām konkurētspējīgu vidi. Tā ir vēlama situācija jebkuram tirgū, dodot iespēju arī vietējiem ražotājiem paplašināt savas tirdzniecības iespējas un strādāt ar "Lidl"," sacīja Rusevs-Peine, piebilstot, ka labākais veids, kā mazumtirdzniecībā samazināt cenas, ir palielināt konkurenci, kas mudina tirgotājus cīnīties par pircēju.

Viņš piebilda, ka arī vietējām transporta un būvkompānijām Latvijā varētu pavērties sadarbības iespējas ar "Lidl", un tas dotu papildu pienesumu valsts ekonomikai, neskaitot nodokļu ieņēmumus valsts budžetā, ko "Lidl" samaksās.

Tāpat kompānija ir apņēmusies investēt darbaspēkā. "Mums ir ļoti svarīgi investēt cilvēkos, mēs ticam, ka mūsu sasniegumi balstās uz cilvēku apmācībām, tāpēc potenciālos darbiniekus Latvijā sūtām izglītoties uz citām valstīm," viņš sacīja.

Viņš norādīja, ka "Lidl" koncepts galvenokārt saistās ar augustu efektivitāti un produktivitāti attiecībā uz preču piegādi no loģistikas centra līdz veikalu plauktiem, kas dod iespējas ietaupīt. Kompānija preces uz veikalu piegādā katru dienu un cer sasniegt pircējus, pateicoties sortimenta kvalitātei un zemākām cenām.

Pēc viņa teiktā, "Lidl" veikalos Latvijā tāpat kā Lietuvā būs iespēja iegādāties arī vietējās preces. Lietuvā 25% no kopējā produkcijas sortimenta piegādājot vietējie ražotāji.

Viņš teica, ka Lietuvā uzņēmumam patlaban ir 39 veikali, un tuvākajā laikā plānots atklāt vēl divus veikalus, kopējam veikalu skaitam šajā valstī sasniedzot 41. Lietuvā plānots paplašināties arī turpmāk un uzņēmums ir apmierināts ar saviem sasniegumiem šajā tirgū.

Savukārt Igaunijā uzņēmums ir sarunu procesā ar daudziem zemes īpašniekiem, un arī šajā valstī uzņēmums plāno attīstīties. Precīzu veikalu skaitu Igaunijā viņš nevarēja nosaukt, norādot, ka minimālais veikalu skaits, lai strādātu kādā tirgū, ir desmit, ņemot vērā loģistikas centra kapacitāti. Pārējais ir atkarīgs no tā, kā "Lidl" veikalus pieņems Igaunijas pircēji.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "Merks", kas ir daļa no "Merko Ehitus" grupas, ir noslēdzis līgumu par "Lidl" loģistikas centra izveidi Ulbrokas ielā Rīgā. Plānots, ka būvdarbi noslēgsies 2020.gada janvārī.

Tāpat vēstīts, ka "Lidl" 2003.gadā sāka gatavoties ienākšanai Baltijas valstu tirgū, tomēr vēlāk no šiem plāniem atteicās un pārdeva visus aptuveni 50 veikalu celtniecībai iegādātos zemesgabalus. Lēmumu "Lidl" pārstāvji pamatoja ar Baltijas valstu pārāk mazo tirgu. Pārdodot īpašumus, triju gadu laikā - no 2006. līdz 2008.gadam - "Lidl Latvija" peļņa sasniedza kopumā 7,2 miljonus latu (10,24 miljonus eiro), liecina "Firmas.lv" informācija.

Daļu no "Lidl" īpašumiem Latvijā pārpirka igauņu veikalu tīkls "A-Selver", taču šis tirgotājs bija spiests pamest Latvijas tirgu ekonomiskās krīzes iespaidā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt 2017.gada vasarā kļuva zināms, ka "Lidl" atjaunojis plānus Latvijas tirgus apgūšanai.

"Lidl Latvija", kuras nosaukums līdz šā gada martam bija SIA "MMS Property Solutions", reģistrēta 2016.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 20,5 miljoni eiro, bet tās vienīgā īpašniece ir "CE-Beteiligungs-GmbH", kam pieder arī "Lidl Lietuva".