foto: LETA
PTAC ar 3000 eiro soda auto līzinga kompāniju, kas mudināja cilvēkus ar bēdīgu kredītvēsturi pirkt mašīnas
Bizness un ekonomika
2018. gada 16. jūlijs, 11:35

PTAC ar 3000 eiro soda auto līzinga kompāniju, kas mudināja cilvēkus ar bēdīgu kredītvēsturi pirkt mašīnas

LETA

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis auto līzinga kompānijai SIA "LizingsJums.lv" 3000 eiro soda naudu par negodīgas komercprakses īstenošanu, aģentūru LETA informēja PTAC.

Atbilstoši PTAC paustajam uzņēmums dažādās interneta vietnēs izvietotajās reklāmās aicinājis patērētājus ar sabojātu kredītvēsturi, bez oficiāliem ienākumiem un bez pirmās iemaksas iegādāties automašīnas.

Minētais pārkāpums konstatēts 2017.gadā, kad PTAC izvērtēja vairākas interneta vietnes, kurās "LizingsJums.lv" īsteno komercpraksi, izplatot reklāmas ar piedāvājumu iegādāties automašīnas, noslēdzot aizdevuma līgumu. Veicot pārbaudes tādās interneta vietnēs kā "latfinance.lv", "lizingsjums.lv", "ss.lv", "facebook" un citās, PTAC konstatējis, ka uzņēmums sniedz informāciju par iespēju iegādāties automašīnu personām ar sabojātu kredītvēsturi, bez oficiālas darba vietas, bez oficiāliem ienākumiem un ar atvieglotiem nosacījumiem kredītvēstures izvērtēšanā. Tāpat "LizingsJums.lv" piedāvā iegādāties spēkratu bez pirmās iemaksas jeb ar 0% pirmo iemaksu pretēji Patērētāju tiesību aizsardzības likumā iekļautajai normai, kas nosaka, ka patērētāja kreditēšanas līgumiem, atbilstoši kuriem tiek finansēta konkrētas preces iegāde par summu, kas pārsniedz 1400 eiro, izsniedzamais kredīts nevar pārsniegt 90% no attiecīgās preces cenas. Līdz ar to pirmajai iemaksai ir jābūt vismaz 10%.

Vienlaikus uzņēmums, izsniedzot līzingu, piedāvājis dāvanā saņemt 100 eiro dāvanu karti degvielai vai jaunas ziemas riepas, iespējami mudinot patērētāju pieņemt lēmumu par aizdevuma līguma noslēgšanu, kādu citādi nebūtu pieņēmis, kā arī reklāmās norādot procentu likmi vai skaitlisko informāciju par kredīta izmaksām, piemēram, līzings no 110 eiro mēnesī, no 7% gadā u.c., netiek norādīta skaitliskā informācija ar uzskatāma piemēra palīdzību. Tāpat "LizingsJums.lv" piedāvājis iegādāties automašīnu, noklusējot citu būtisku informāciju un nenorādot pakalpojuma sniedzēja nosaukumu, juridisko adresi un reģistrācijas numuru.

Izvērtējot uzņēmuma īstenotās komercprakses būtību un apmēru, kā arī to, ka "LizingsJums.lv" neatzīst pārkāpuma esamību un pēc vairākkārtīgiem aicinājumiem nav veikusi nepieciešamās darbības, lai novērstu PTAC konstatētos pārkāpumus, uzņēmumam piemērots pienākums izbeigt lēmumā konstatēto negodīgu komercpraksi, kā arī noteikta soda nauda 3000 eiro apmērā.

PTAC aicina patērētājus rūpīgi apsvērt, vai pirkuma veikšanai ir nepieciešams kredīts, iepazīties ar visiem līguma noteikumiem, izvērtēt spējas atmaksāt kredītu un, plānojot iegādāties preci, kuras iegādes summa pārsniedz 1400 eiro, atbildīgi izvērtēt iespējas segt vismaz 10% no preces vērtības.

"LizingsJums.lv" reģistrēta 2016.gadā, un tās pamatkapitāls ir viens eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Kaspars Pumpurs, liecina informācija "Firmas.lv". "LizingsJums.lv" apgrozījums 2017.gadā bija 62 433 eiro, bet peļņa - 7450 eiro.