foto: REUTERS
"Mēs kļūdījāmies" - Cukerbergs atzīst vainu skandālā par "Facebook" lietotāju datu aizplūšanu
2018. gada 21. marts, 22:20

"Mēs kļūdījāmies" - Cukerbergs atzīst vainu skandālā par "Facebook" lietotāju datu aizplūšanu

Jauns.lv

"Facebook" dibinātājs trešdienas vakarā publiski lūdzis viņu atvainot saistībā ar datu analīzes firmas "Cambridge Analytica" skandālu par piekļuvi tīkla lietotāju datiem, vēsta BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Marks Cukerbergs apņēmies ieviest izmaiņas feisbukā, kas neļautu trešajām pusēm iegūt apkopot informāciju par vietnes lietotājiem, viņu gaumi un paradumiem. Cukerbergs atzinis savu vainu notikušajā un sola turpmāk sargāt paša izveidoto platformu: "Es sāku feisbuku un esmu atbildīgs par to, kas tajā notiek," trešdien izteicies giganta dibinātājs.

Par ko ir stāsts?

Datu analīzes firma "Cambridge Analytica" kalpoja Donalda Trampa ievēlēšanas kampaņai un ar dažādām metodēm ievāca informāciju par "Facebook" lietotājiem. Skandāla rezultātā no amata tika atstādināts uzņēmuma līderis Aleksandrs Nikss. Tiek lēsts, ka kompānija izmantojusi desmitiem miljonu cilvēku profilu datus, bet pēc Trampa kampaņas laika tos nav izdzēsusi, bet gan paturējusi. Dati izmantoti arī "Brexit" referenduma rezultāta ietekmēšanā, vēsta LTV "Panorāma".

Kampaņošanas laikā tikusi izplatīta dezinformācija, pielāgojot lietotājam redzamo materiālu. "Bloomberg" vēsta, ka pēc līdzīga scenārija arī Latvijas feisbukā krievi tiekot naidoti ar latviešiem un otrādāk. "Bloomberg" gan nenorāda, kad šāda veikta un kādu spēku ietekmē, taču pērn medijos ziņots, ka "Cambridge Analytica" 2010. gadā konsultējusi par oligarhiem dēvētos Latvijas politiķus Andri Šķēli un Aināru Šleseru.