foto: LETA
"Indexo" izveidi atzīst par pērnā gada labāko investīciju
"Indexo" valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.
2018. gada 18. janvāris, 22:57

"Indexo" izveidi atzīst par pērnā gada labāko investīciju

Kasjauns.lv/LETA

Šodien balvu "Gada investīcija" privāto investoru sektorā saņēmusi 39 investoru apvienība par ieguldījumu 2,265 miljonu eiro apmērā pensiju pārvaldes sabiedrībā "Indexo", bet juridisko un institucionālo investoru vidū par gada investīciju atzīts starptautiskās privātā kapitāla investīciju kompānijas "Providence Equity Partners" darījums - Zviedrijas mediju koncerna "Modern Times Group" (MTG) raidorganizāciju biznesa Baltijas valstīs iegāde.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šodien iniciatīvas "Gada investors" ietvaros svinīgā ceremonijā apbalvoti investori par 2017.gada sekmīgākajiem un nozīmīgākajiem ieguldījumiem Latvijā, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

"Gada investors" ir biedrību "Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija" (LVCA) un "Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls" (LatBAN) kopīgi īstenota iniciatīva ar mērķi reizi gadā uzteikt investorus un darījumu konsultantus, kuri snieguši nozīmīgu ieguldījumu Latvijas investīciju vides un uzņēmējdarbības attīstībā. Balvai pieteikties aicināti paši investori un finanšu vai juridiskie konsultanti, kā arī pretendentus izvirzīt var ikviens Latvijas iedzīvotājs. Balvu ieguvēji tiek noteikti LVCA un LatBAN biedru balsojumos.

"Ir patiess prieks, ka salīdzinoši jaunā Latvijas investīciju nozare strauji attīstītās un tās ietvaros tiek dibinātas ilgtspējīgas tradīcijas - šis ir jau trešais gads, kad tiek godināti Latvijas investīciju vides profesionāļi par ieguldījumu ekonomikas stiprināšanā un izaugsmes veicināšanā. Riska kapitāla investori, darījumu konsultanti un biznesa eņģeļi ar savu darbu un zināšanām palīdz veidot spēcīgu jaunuzņēmumu ekosistēmu, lai inovatīvi biznesa projekti ar lielu izaugsmes potenciālu nestu Latvijas vārdu starptautiskajā tirgū," atklājot "Gada investors '17" apbalvošanas ceremoniju, sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Nominācijā "Gada finanšu konsultants" juridisko un institucionālo investoru sektorā apbalvots finanšu konsultāciju uzņēmums "Superia" par konsultācijām privātā kapitāla investīciju kompānijai "Providence Equity Partners" MTG grupas Baltijas uzņēmumu iegādē.

Apbalvojumu "Gada juridiskais konsultants" saņēmis advokātu birojs "Sorainen" par konsultācijām "Providence Equity Partners" MTG grupas Baltijas uzņēmumu iegādē.

Nominācijā "Gada pārdošana" par uzvarētāju atzīts riska kapitāla fondu pārvaldnieks "ZGI Capital" par izstāžu pakalpojumu sniedzēja "Art Fairs Service" kapitāldaļu pārdošanas darījumu. Tā ietvaros pārdots viss fonda ieguldījums (28% kapitāla daļu). Sākotnējais fonda ieguldījums ir 280 000 eiro, pārdošanas darījums nodrošināja fondam atdevi 26% apmērā.

Balvu "Gada nozares atbalstītājs" saņēmusi Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) par ieguldījumu Latvijas un Baltijas valstu riska kapitāla tirgus attīstībā un riska kapitāla fondu pārvaldnieku un investoru profesionālajā apmācībā.

"Latvijas riska kapitāla nozare ir aizvadījusi veiksmīgu gadu, kopumā investējot 26 miljonus eiro valsts ekonomikā. Esmu gandarīts, ka Latvija ir pirmā valsts Eiropā, kur Eiropas Reģionālās attīstības fonda 2014.-2020.gada plānošanas perioda ietvaros izvēlēti akcelerācijas fondu pārvaldnieki, tie veido spēcīgu platformu investoru un jauno uzņēmēju sadarbībai. Jau šodien ir skaidrs, ka Latvijas simtgades gadā ar investoru un darījumus pavadošo profesionāļu līdzdalību taps jauni Latvijas biznesa veiksmes stāsti, tiks attīstīti jaunuzņēmumi ar vērā ņemamu izaugsmes potenciālu," stāsta LVCA valdes priekšsēdētājs Edgars Pīgoznis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Nominācijā "Gada videi draudzīgākā investīcija" privāto personu investoru sektorā par apjomīgāko investīciju ar pozitīvāko ietekmi uz vidi atzīts investoru Jura Birznieka un Ulda Salzirņa ieguldījums uzņēmumā "Strops Technologies". Izmantojot "Strops" mobilās novērošanas sistēmas, tiek efektīvi atrisināti nelegālās mēslošanas gadījumi. Uzņēmums no investoriem un izmantojot "Altum" pilotprogrammu kopumā ir saņēmis 162 500 eiro, no kuriem 62500 eiro saņemti 2017.gadā.

Apbalvojumu "Gada nozares atbalstītājs" privāto investoru sektorā saņem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). 2017.gada laikā LIAA aktīvi sāka darboties reģionālie biznesa inkubatori, kuri ir būtisks jaunuzņēmumu atbalsts sākuma posmā un palīdz nodrošināt projektu plūsmu arī LatBAN Investīciju sesijām un privātajiem investoriem.

"LatBAN 2017.gadā apvienoja 75 biedrus - pieredzējušus privātos investorus, kuri ir gatavi ieguldīt gan finanšu līdzekļus, gan savu pieredzi un laiku jaunos biznesa projektos, arī ar augstu riska pakāpi. Pērn biznesa eņģeļu investīcijas jaunuzņēmumos sasniegušas 2,9 miljonu eiro apjomu. Jau trešo gadu organizējot šo apbalvošanas pasākumu vēlamies izcelt investorus, kuri ir gatavi uzņemties augstu risku ieguldot agrīnas stadijas jaunuzēmumos. LatBAN galvenā darbība ir virzīta, lai radītu programmas, instrumentus un investoru kompetences celšanas pasākumus investoru risku mazināšanai," LatBAN valdes priekšsēdētājs Jānis Rancāns.

LVCA un LatBAN kopīgi īstenotās iniciatīvas "Gada investors" mērķis ir veicināt investīciju nozares attīstību Latvijā, paplašinot investoru tīklu. Apzinot un popularizējot gada veiksmīgākās investīcijas, organizatori vēlas vērst uzmanību uz investoru būtisko lomu biznesa projektu izaugsmē.