foto: LETA
Vai pēc pāris gadiem būs atkal jāmaina kases aparāti? Tagadējais čeku papīrs tiks aizliegts
Kases aparātu čeki satur bisfenolu A, kas veicina vēzi. No 2020. gada Eiropā šīs vielas lietošana būs aizliegta. Tas var nozīmēt, ka tirgotājiem atkal būs jāmaina kases aparāti.
Bizness un ekonomika
2017. gada 17. aprīlis, 07:11

Vai pēc pāris gadiem būs atkal jāmaina kases aparāti? Tagadējais čeku papīrs tiks aizliegts

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Līdz vasaras vidum kases aparāti jāpielāgo jaunajām prasībām, lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) tos varētu vieglāk kontrolēt. Tomēr pēc pāris gadiem tos atkal nākšoties mainīt, jo vairs nederēs izmantotais čeku papīrs, apgalvo mediķi.

No 2020. gada Eiropas Komisija aizliegusi lietot pašlaik kases aparātos izmantotos termočekus, kuru ražošanā izmantots bisfenols A. To iegūst no naftas produktiem, lieto arī plastmasas ražošanā, tostarp pārtikas iepakojumā.

Bīstama viela

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis uzskata, ka bisfenols A ir tikpat bīstams kā pesticīdi, kas bojā hormonu sistēmu, spermatozoīdus, olšūnas, atstājot neatgriezeniskas sekas uz nākamo paaudzi.
Arī mediķis, Saeimas deputāts Mārtiņš Šics parlamenta plenārsēdē paudis sašutumu: “ZZS, Vienotība un Nacionālā apvienība grib uzspiest uzņēmējiem lietot kases aparātus, kas izraisa vēzi un kurus Eiropas Savienība ir aizliegusi pēc 2020. gada. Skumji, valdību interesē tikai naudas kāšana, nevis iedzīvotāju veselība.”

Šics teic: “Neviens pašlaik nezina, kādas tehnoloģijas pēc 2020. gada tiks izmantotas kases aparātos: vai tiks nomainīts tikai papīrs vai arī būs jāpērk jauni kases aparāti. Tā īsti nekas nav zināms. Lai atbildīgās amatpersonas tagad pasaka, kā būs?” Viņš pieļauj, ka, iespējams, kādas biznesa aprindas varētu būt ieinteresētas tajā, lai tirgotājiem pēc pāris gadiem atkal būtu jāmaina visi kases aparāti.

Mainīs tikai papīru

Kasjauns.lv noskaidroja, ka kases aparāti nebūs jāmaina, vienīgi izmantos citu papīru, uz kura drukās čekus. VID Sabiedrisko attiecību daļā informē: “Eiropas Komisijas regula Nr. 2016/2235 nosaka prasības tikai termopapīra ķīmiskajam sastāvam, kas nav saistāmas ar kases aparātu un sistēmu tehniskajām prasībām. Pēc 2020. gada 2. janvāra nedrīkstēs laist tirgū termopapīru, kura sastāvā ir bisfenols A.”


Minētie ierobežojumi attiecas uz visu veidu termopapīru – ne tikai uz kases čekiem, bet arī uz bankas termināļu izdrukām, etiķetēm, biļetēm, rēķiniem, medicīnisko iekārtu, faksa aparātu izdrukām. Prasībai ir noteikts pārejas periods, lai termopapīra ražotāji varētu pielāgoties. Eiropas Komisija šo lēmumu ir pieņēmusi, pamatojoties uz Eiropas Ķīmisko vielu aģentūras iesniegto atzinumu par bisfenola A saturoša termopapīra izmantošanas riskiem.

Ir iespējas aizvietot

Veselības ministrija norāda, ka šobrīd zināmas vairākas vielas, ar kurām iespējams termopapīrā aizvietot bisfenolu A. Atbilstoši Eiropā veiktajiem pētījumiem vairāk nekā 30 ķīmiskas vielas ir identificētas un analizētas kā potenciālās bisfenola A aizstājējas termopapīrā.

VID vērš uzmanību, ka Ministru kabineta noteikumi, kas regulē kases aparātu tehniskās prasības, nekādā veidā nenosaka čeku vai jebkādu citu maksājumu apliecinošu dokumentu ķīmisko vai cita veida sastāvu. Arī Eiropas regula nepieprasa jaunu drukāšanas tehnoloģiju ieviešanu.

“VID kategoriski noraida Latvijas Ārstu biedrības prezidenta Pētera Apiņa paustos nepatiesos apgalvojumus (..) un aicina Pēteri Apini turpmāk vairs neizplatīt publiskajā telpā nepatiesus apgalvojumus un Valsts ieņēmumu dienestu aizskarošu viedokli, kas pilnīgi nevajadzīgi var radīt neizpratni un bažas uzņēmējos un tādējādi destabilizēt uzņēmējdarbības vidi,” piebilst dienestā.

Kases čekos slēpjas inde

Latvijā joprojām ir zintnieki, kuri sludina naudas vairošanas maģiju, dedzinot mājās kases čekus, un iesaka tam piemērotākās dienas atkarībā no debesu spīdekļu pozīcijām. Ezoteriskais skaidrojums ir šāds – čeki ir naudas neredzamā, ēteriskā daļa. Tas ir ne tikai šarlatānisms, bet arī organisma indēšana. Čeku termopapīrā iestrādāta gan krāsa neaktīvā veidā, gan vielas, kas karstuma ietekmē šo krāsu aktivizē. Viela, kas aktivizē krāsu, visbiežāk ir sieviešu hormonu līdzinieks bisfenols A. Ir pierādīts, ka tas organismā rada hormonālo haosu, tā ietekmē vīriešiem zūd auglība, sievietēm tas veicina lieko svaru, Japānā atklāts, ka šī viela var izraisīt spontānos abortus.
Bisfenolu mūsu ķermenis spēj uzņemt arī caur ādu un ieelpojot, tāpēc čeku dedzināšana nav labākais naudas piesaistes veids. Pat cilvēkiem, kuri čekus ņem bez cimdiem, pēc tam organismā divas stundas novērojams paaugstināts bisfenola A daudzums.