Kongo. Vieta, kur ik minūti tiek izvarota kāda sieviete
Sievietes Kongo zina, kas ir izvarošana. Daudzas to piedzīvojušas pat vairākkārt. Ir izaugusi paaudze bērnu, kas pasaulē nākuši kā izvarošanas augļi pilsoņu karā.
Pasaulē
2015. gada 15. februāris, 07:27

Kongo. Vieta, kur ik minūti tiek izvarota kāda sieviete

Jauns.lv

"Es ienīstu katru vīrieti, kurš valkā uniformu," saka kāda Kongo Demokrātiskās republikas iedzīvotāja. Pēc statistikas datiem Kongo DR ir valsts, kurā notiek visvairāk izvarošanu - tās neapstājas ne brīdi. Šis "gods" sen jau pārspējis Indiju, kura arī tiek uzskatīta par izvarošanu lielvalsti.

Jau 20 gadus Kongo Demokrātiskajā republikā rit pilsoņu karš. Izskanējusi versija, ka jau sen armijā ticis pavēlēts izvarot jebkuru sievieti, ko vien redz. Šī ir vieta, kur ik minūti kāda sieviete piedzīvo seksuālu vardarbību.

Pērnā gada decembrī tika iesaldēti konti slimnīcai, kas ar Apvienoto Nāciju organizācijas gādību bija speciāli izveidota izvaroto sieviešu atlabšanai. Šī slimnīca arī tagad ir pārpildīta. Sevišķi pilna ir dzemdību nodaļa. Tajā dzimst bērni, kas ieņemti vardarbības rezultātā.

Masveida izvarošanas pilsētā Minovā sākās 2012.gada novembrī - to darīja Kongo karavīri. No vardarbības cieta 97 sievietes un 33 meitenes, no kurām dažas bija vien sešus gadus vecas. Tā novembra masveida vardarbība starptautiski tika nosaukta par izvarošanas krīzi Kongo, taču Minovas vietējie stāsta, ka līdz pat šim brīdim izvarošanas turpinās, tikai slepenāk. Valstī savstarpēji karo vairākas iedzīvotāju grupas - pretī Kongo karavīriem stājas nemiernieki, izvarošanas raksturīgas Kongo armijai. Karo vīrieši, bet cietējas ir sievietes un bērni.

Kā vēsta "The Times of India", Kongo kareivji mēdz vakarā saņemt pavēli: ejiet uz izvarojiet! Tie visi ir jauni vīrieši. Kāds no Kongo armijas šim medijam paudis: "Jā, tā ir taisnība, mēs izvarojam. Izvarojam sievietes, jo viņas nekur nevar aizbēgt. Ieraugi viņu, sagūsti, aizved, izpriecājies... Dažreiz mēs viņas nogalinām. Kad tu iegūsti to sievieti, tu jūties brīvs, atbrīvots... Ja viņa bijusi kopā ar bērnu, bērnu nošaujam," kareivja teikto citē portāls.

Vardarbībā izdzīvojušās sievietes lielākoties neatceras varmāku sejas. "Kā tu vari redzēt kādu, ja pirms tam tiek sasistas acis?" vaicā kāda iedzīvotāja. Vairums no izvarotajām sievietēm jau iepriekš to ir piedzīvojušas.

Izdevums "American Health" aprēķinājis, ka kopš 2003.gada ik dienu Kongo DR izvaro apmēram 1500 sieviešu. Apmēram 12% šo sieviešu izvarošanas piedzīvo vairākkārt. Kongo ir atzīta par sievietēm visbīstamāko valsti Centrālajā Āfrikā. ANO sūtņi redzējuši pat trīsgadīgas meitenītes, kas cietušas no šķietami savējiem - no Kongo vīriešiem.

Izvaroto slimnīcā

Pagājušajā mēnesī tur pabija "Sky News" korespondents Alekss Kraufords. Ēka Minovā ir izvarotu sieviešu un bērnu kņadas pārņemta. Rebekai Masimai ir 2 bērni, abi dzimuši pēc izvarošanām. "Uz mana ķermeņa ir rētas. Vecākās ir par vecāko bērnu, svaigākās - par jaunāko," stāsta Rebeka, kura slimnīcā palīdz kā brīvprātīgā. "Es palīdzu viņām, jo pati esmu piedzīvojusi to pašu," saka Rebeka.

Pirms Rebeku izvaroja, kaujinieki lika viņai noraudzīties, kā gabalos sagriež viņas vīru. "Tad viņi mani nolika šķērsām pār vīra līķi un izvaroja," šausmas atceras sieviete.

Cita slimnīcā sastaptā - 16 gadus vecā Anaurita - tikusi turēta gūstā 4 mēnešus un tagad staigā ar lielu vēderu. Viņai ir briesmīgi iekšējie ievainojumi, un nav zināms, kādas būs dzemdības un kā tās beigsies. "Viņi (Kongo kaujinieki - aut.) aizveda mūs aiz krūmiem un tām, kas atteicās ar viņiem gulēt, sāka miesu durstīt ar nažiem. Viņi nogalināja daudzas meitenes... Dažas saņēma lodi taisni makstī," žurnālistam atklāj Anaurita.

Izvarotās sievietes lielākoties tiek padzītas no savām ģimenēm un mājām - trūcīgajos apstākļos saimes nevar uzturēt arvien jaunus bērnus. Kongo Demokrātiskajā republikā ir jau uzaugusi vesela paaudze cilvēku, kas pasaulē nākuši izvarošanas rezultātā.

Nerimtošais konfikts. Izvarošana - viens no ieročiem

Vēsturiski Kongo miera nav jau sen. Pilsēta Minova ir tieši robeža divām karojošām nometnēm, Kivu provinces ziemeļu un dienvidu daļām. Izvarošanas upuri nemaz nespēj identificēt nemiernieku grupējumus, jo atpazīšanas zīmju visbiežāk nemaz nav; vienīgi pēc uniformu krāsām var spriest par karavīra dienesta pakāpi. Haosā pastāv arī šķietams tiesiskums, proti, izvarotājs var tikt arestēts, taču, kā stāsta minovieši, pēc laika varmāka atbrīvots un turpina izvarot.

Pēdējais pilsoņu karš, kas tur ilgst joprojām, sākās 1996.gadā, gāžot prezidenta Mobutu Seko varu, kura bija ilgusi 31 gadu. Kopš tā brīža valstī izveidojās vismaz 20 savstarpēji karojoši grupējumi; tur atrodas arī Apvienoto Nāciju miera uzturētāji. Šo gadu laikā Kongo Demokrātiskajā republikā nedabīgā nāvē miruši apmēram 5 miljoni cilvēku; lielākā daļa no malārijas un diarejas, un relatīvi mazu procentu veido izvarotās sievietes. Tomēr tieši sieviešu nesaudzīga izvarošana ir viens no galvenajiem grupējumu savstarpējo cīņu ieročiem.

Lai pievērstu uzmanību Kongo DR notiekošajam, rokās sadevušās vairākas organizācijas. Pirms pāris gadiem tika radīta 6 minūšu gara īsfilma ar nosaukumu "Unwatchable" (aptuveni tulkojot - "šo nav iespējams noskatīties" - red.), kas balstīta uz reāliem notikumiem kādā baltādaino cilvēku ģimenē, kas dzīvoja Kongo: piepeši savrupnama pagalmā nolaižas helikopters ar kaujiniekiem... Ar vājiem nerviem iesakām neskatīties.

Unwatchable - rape in Congo

Kasjauns.lv, Foto: Reuters, AFP/LETA

Tēmas