foto: EPA
Mia, Maria, Eba... imigrantu izvarotas, nogalinātas. Aizmirsto sieviešu balss
Piemiņas stūrītis Zuzannai Marijai pie dzelzceļa Visbādenē, kur pusaudzi izvaroja un noslepkavoja.
2018. gada 16. jūnijs, 09:27

Mia, Maria, Eba... imigrantu izvarotas, nogalinātas. Aizmirsto sieviešu balss

Alekss Pjats

Kas Jauns Avīze

“Mēs esam aizmirsto sieviešu balss” - ar šādiem vārdiem grupa aktīvistu pārtrauca šoziem Berlīnē rīkoto #metoo diskusiju par vardarbību pret sievietēm. Viņas ir no kustības 120 decibeli, kura arī cīnās pret to, tikai – no imigrantu rokas.

Iniciatīvu uzsākušas vairākas sievietes no Austrijas un Vācijas. Kustība nosaukta pēc skaļuma mērvienības – 120 decibelus izdod kabatas signalizācija, kas kļuvusi par neatņemamu somiņas satura sastāvdaļu daudzām sievietēm Vācijā. Paula Vinterfelda, viena no aktīvistēm, skaidro: “Mēs gribam darīt zināmu importētās vardarbības problēmu, jo mūsu varas iestādes un mediji par to klusē. Mēs pieprasām, lai valsts aizsargā mūs mūsu valstī no cilvēkiem, kuri neciena mūsu vērtības.”

Mia, Maria, Eba

120 decibeli par saviem simboliem padarījuši trīs meitenes – Miu, Mariju un Ebu. “Šie vārdi pārstāv neskaitāmus, nezināmus upurus, kas cietuši importētās vardarbības dēļ,” atklāj Paula.
Piecpadsmit gadus veco Miu Vācijā, Kandelā, aptiekā, ar virtuves nazi nodūra Abduls no Afganistānas. Viņa patvēruma lūgums bija noraidīts pērn pavasarī, tomēr Abdulu nedeportēja no valsts.
2016. gada oktobrī medicīnas studente Marija Ladenburgere (19) devās prom no universitātes ballītes. Mājās Marija nenokļuva, viņu izvaroja un noslepkavoja Huseins Kavari, kurš Vācijā ieradās 2015. gada novembrī, izliekoties par nepilngadīgu puiku. Huseina tēvs telefonsarunā tiesai atzina, ka dēls ir 34 gadus vecs. Martā Kavari piespriests mūža ieslodzījums.
“Vācijas valdībai nav nekādu dokumentu, lai pārliecinātos par viņa vecumu. Tas ir svarīgs nosacījums sodam, jo noziedznieks var cerēt uz maigāku sodu, ja viņam nav 23 gadi,” situāciju komentē Paula.

Kavari jau iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā. 2013. gadā viņš apzaga un no klints nometa sievieti Korfu salā Grieķijā, kur prasījis patvērumu. Cietusī ar smagiem ievainojamiem izdzīvoja, varmākam piesprieda desmit gadus Grieķijas cietumā, tomēr viņš drīz vien izlaists brīvībā un varējis iekļūt Vācijā.
Trešā meitene ir vienpadsmit gadus vecā Eba, kuru noslepkavoja līdz ar vēl četriem cilvēkiem Stokholmā. Rahmats Akilovs (39) no Uzbekistānas ar nozagtu alus furgonu ietriecās neticīgajos vienā no Zviedrijas galvaspilsētas iepirkumu ielām. Akilovs atzinis, ka simpatizē Islāma valstij un citiem ekstrēmistiem. Jūnijā gaidāms tiesas spriedums, prokuratūra prasa mūža ieslodzījumu.

Piparu gāze blakus sieviešu higiēnai

Paula saka: “Kopš lielā bēgļu viļņa 2015. gadā mēs ļoti bieži dzirdam un lasām par vardarbību pret sievietēm publiskās vietās. Noziedzības līmenis Vācijā laikā no 2007. līdz 2015. mazinājās. Taču kopš 2015. gada tas palielinās (tā ir taisnība, tomēr pērn bijis kritums – Red.).”

Daudzi aizdomās turamie ir migranti. “Milzīgs vairākums migrantu ir jauni vīrieši no patriarhālām sabiedrībām, kurās sievietes ienīst. Šie cilvēki apdraud Eiropas sabiedrības, īpaši sievietes,” brīdina Paula. “Daudzas sievietes baidās iziet ielās. Veikalos blakus sieviešu higiēnas produktiem atrodas piparu gāzes baloniņi un kabatas signalizācijas. Festivāli tagad ierīko speciālas aizsardzības zonas sievietēm. Viss tas pirms tam neeksistēja. Policijas klātbūtne nekad nav bijusi tik intensīva.”

Integrācijas priekšnoteikumi

“Berlīnē man vairākkārt ir uzmākušies migranti, dažas reizes pat izsekojuši, bet nav nācies piedzīvot ko trakāku. Vienmēr ir laimējies izkļūt no bīstamām situācijām,” personīgajā pieredzē dalās Paula, piebilstot, ka integrācija var būt veiksmīga tikai tad, ja integrējamo skaits tiek ierobežots un kontrolēts. “Valdība nedrīkst slēpt faktus par noziegumiem. Un migrantiem, kas pārkāpuši likumu, nekavējoties jādodas prom. Mums jāievieš obligātas identitātes un vecuma pārbaudes. Tāpat arī jāatgādina varas iestādēm to atbildība un pienākumi pret tās tautu,” skaidro aktīviste.

Vai tiešām tikai imigranti?

Vācijā pilsoņi, kas nav citu Eiropas Savienības valstu pārstāvji, veido 6,3% no visiem iedzīvotājiem. 2015. gadā Vācijā no 2721 slepkavības uz imigrantu sirdsapziņas bija  233 upuri, no 36 532 seksuālajiem uzbrukumiem (ieskaitot izvarošanu) – 1683 gadījumi. Imigrantus tur aizdomās par 15,9% seksuālo noziegumu, 15,2% smagu miesas bojājumu, 15,1% laupīšanu, 10,7% dzīvokļu zādzību, 31,4% kabatzādzību. Pretēji noskaņojumam Vācijas sabiedrībā kopējais noziegumu skaits gan mazinājies – no 6,11 miljoniem 2008. gadā līdz 5,76 miljoniem pērn, kas ir lielākais kritums kopš 1992. gada, liecina policijas dati.   

Arī mūsējie...

Īrijā šogad piespriests piecu mēnešu cietumsods Aigaram Grīnfeldam (34), bezpajumtniekam no Latvijas, par seksuālu uzbrukumu sievietei, kura aizmigusi gulēja uz ielas Dublinas centrā. Viņš bija iebāzis roku sievietes apakšveļā, pirms iejaucās kāds garāmgājējs. Grīnfelds iepriekš bijis deviņas reizes notiesāts Īrijā, Vācijā un Latvijā par dažādiem likumpārkāpumiem, tostarp sabiedriskās kārtības traucēšanu, zādzību un krāpšanu.

Latvijas pilsonis Artus Kozlovskis (23) Lielbritānijā ar Mančestras tiesas spriedumu notiesāts uz pieciem gadiem ieslodzījumā un trim gadiem nosacīti par desmit gadus vecas meitenes izvarošanu, ko viņš veicis, sasmēķējies spaisu.