foto: EPA
Maķedonijas prezidents draud neparakstīt vienošanos par valsts nosaukuma maiņu
Maķedonijas prezidents Ģorge Ivanovs.
Pasaulē
2018. gada 13. jūnijs, 22:00

Maķedonijas prezidents draud neparakstīt vienošanos par valsts nosaukuma maiņu

LETA

Maķedonijas prezidents Ģorge Ivanovs paziņojis, ka neparakstīs vienošanos ar Grieķiju, kas atrisinātu ilgo strīdu par viņa valsts nosaukumu, potenciāli aizkavējot vienošanās īstenošanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ivanovs trešdien sacīja, ka vienošanos neparakstīs, jo tajā izdarīta pārāk liela piekāpšanās Grieķijai.

Otrdien abu valstu premjerministru starpā panāktā vienošanās paredz, ka Maķedonija tiks pārdēvēta par Ziemeļmaķedonijas Republiku.

Sagaidāms, ka vēl šajā nedēļas nogalē vienošanos parakstīs abu valstu ārlietu ministri. Pēc tam par to balsos Maķedonijas parlaments, un, ja tas tiks apstiprināts, būs nepieciešams Ivanova paraksts.

Ja Ivanovs to neparakstīs, vienošanās tiks nodota atpakaļ parlamentam otram balsojumam. Ja likumdevēji vēlreiz apstiprinās vienošanos, prezidentam tas būs jāparaksta.

Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs otrdien norādīja, ka vienošanās paver ceļu uz iestāšanos NATO. "Mēs uzskatām, ka Maķedonija saņems uzaicinājumu kļūt par NATO 30.dalībvalsti tās samitā 12.jūlijā," pavēstīja Zaevs.

Atēnas uzskata, ka kaimiņvalsts, sevi dēvējot par Maķedoniju, izsaka teritoriālās pretenzijas uz Grieķijas ziemeļu provinci, kas arī tiek saukta par Maķedoniju.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāv kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir saindējis kaimiņattiecības ar Grieķiju.

Šī strīda dēļ Grieķija bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Grieķija un ES atzīst šo valsti kā Bijušo Dienvidslāvijas Republiku Maķedoniju (FYROM), un ar šo pagaidu nosaukumu tā arī tika uzņemta ANO.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās