foto: (Foto: AFP, Reuters/LETA/Scanpix)
Britu prese: Skripaļu indējis bijušais čekists Savickis no Rīgas
Pasaulē
2018. gada 23. aprīlis, 11:19

Britu prese: Skripaļu indējis bijušais čekists Savickis no Rīgas

Kasjauns.lv

Britu dzeltenā prese, atsaucoties uz policijas informāciju, apgalvo, ka bijušo dubultaģentu Sergeju Skripaļu un viņa meitu Jūliju saindējis 54 gadus vecais bijušais Krievijas Federālās drošības dienesta (FDD) aģents ar segvārdu Gordons. Tiek uzskatīts, ka viņš izmanto arī vārdu Mihails Savickis un divus citus pseidonīmus.

Britu izdevums “The Sunday People” vēsta, ka Lielbritānijas policija uzskata, ka Gordons jau atgriezies Krievijā, un britiem nekad vairs nebūs iespējas viņu nopratināt. Tiek uzskatīts, ka Skripaļa indēšanā darbojusies komanda sešu cilvēku sastāvā.

To policija uzzinājusi pēc bijušā VDK aģenta, pārbēdzēja Borisa Karpičkova piecu stundu ilgas nopratināšanas. Pēc tam viņš britu izdevumam “The Sunday People” atklājis, ka viņa un Gordona ceļi krustojušies 90. gadu sākumā. Abi viens otru pazinuši, kad Karpičkovs bijis VDK majors Latvijā un Gordons bijis viņa padotais.

“Viņš bija ļoti gudrs, izglītots, ambiciozs un nežēlīgs cilvēks, kurš ātri spējis iegūt uzticību pat svešos cilvēkos,” atklājis Boriss Karpičkovs, pie reizes izstāstot, ka Gordons apguvis cīņas mākslu un kādā Rīgas augstskolā saņēmis jurista diplomu. Viņš bijis VDK kapteinis, vēlāk turpinājis darboties arī FDD, bet kā piesegu izmantojis drošības sfērā strādājoša veiksmīga uzņēmēja tēlu. Pēc Karpičkova vārdiem Grodons ir FDD rezerves virsnieks, kura specializācija ir īpašās operācijas.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Lielbritānijas varasiestādes identificējušas galvenos aizdomās turamos par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanu Solsberi.

Pēc "Telegraph" rīcībā esošās informācijas, aizdomās turamie šobrīd atrodas Krievijā.

Šobrīd policijas pretterorisma nodaļa cenšas ierosināt krimināllietu pret aizdomās turamajiem. Viņu vārdi netiek nosaukti, taču specdienestu pārstāvji ir pārliecināti, ka Skripaļu slepkavības mēģinājuma līdzdalībnieki ir saistīti ar Kremli.

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

Dubultaģenta Skripaļa un viņa meitas saindēšana Lielbritānijā, kas izraisīja starptautisku skandālu

gallery icon