foto: Shutterstock
Ko stjuarti tev nestāsta? Aviokompānijas darbiniece atklāj šokējošas lietas par notiekošo lidojumos
Ilustratīvs attēls - foto redzamā stjuarte nav intervētā persona.
Pasaulē
2018. gada 19. janvāris, 06:11

Ko stjuarti tev nestāsta? Aviokompānijas darbiniece atklāj šokējošas lietas par notiekošo lidojumos

Kasjauns.lv

ASV medijs "Vice" publiskojis interviju ar kādas aviokompānijas stjuarti, kura piekritusi anonīmi atbildēt uz vairākiem pasažierus interesējošiem jautājumiem. Sieviete, kura intervijā tiek dēvēta par Betiju, dod iespēju ielūkoties stjuartu “ne tik glamūra pārpilnā” darba aizkulisēs un ar savām atklāsmēm brīžiem pat šokē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Intervijā sieviete atzīst, ka mūsdienu stjuartu ikdienu nebūt nevar salīdzināt ar to, kāda tā bijusi avioindustrijas zelta laikmetā, taču arī šodien sekss, narkotikas, alkohols un rokenrols neizpaliekot.

Papildus tam Betija izpļāpājas arī par metodēm, ar kurām bez papildu samaksas esot iespējams tikt pie labākas sēdvietas.

Prasība izslēgt telefonus ir vien apkalpes locekļu “spēka spēle” vai ne tā? Vai ir vēl kādas prasības, kuras patiesībā ir bezjēdzīgas?

Neviens neizslēdz savus telefonus. Arī es to nedaru. Visas tās komandas vienkārši ir veci, iesakņojušies paradumi. Laikā, kad lidmašīna pēc nolaišanās brauc uz termināli, nav atļauts piecelties no krēsliem, taču... mēs kustamies ar aptuveno ātrumu 5km stundā – kas tieši varētu noiet greizi?

Pieļauju, ka reiz varētu būt noticis kas neparedzēts, lai šādi noteikumi stātos spēkā – to mums vismaz mēģināja ieskaidrot apmācību laikā. Es pati ne vienmēr piesprādzējos. Vienreiz šādā veidā, salīdzinoši smagnējas nosēšanās laikā atsitu galvu un jutos kā muļķe.

Jā, bet telefonus varat atstāt ieslēgtus, nevienam tas neinteresē.

Kāds ir labākais veids, kā lidojuma laikā tualetēs nodarboties ar seksu? Vai pasažieri tev ir izteikuši piedāvājumus?

Gaidiet brīdi, kad stjuarti sāk apkalpot pasažierus. Tajā laikā visi dara savu darbu, ir aizņemti un viņiem neinteresē, kas notiek aiz viņu mugurām. Tualetē varētu būt 10 cilvēki – tajā brīdī es to neievērotu.

Lielajās divu stāvu lidmašīnās ir stjuarti, kuru darbs ir sēdēt tualešu tuvumā un vaktēt, sargāt tās no šādiem pārīšiem. Taču mazākos aviolaineros, kuri pamatā veic īsākus lidojumus stjuarti jūs nepēta. Vispār jau cenšamies izvairīties no atrašanās tualetes tuvumā. Ja esat nolēmuši mēģināt nodoties mīlas priekiem tualetē – vēlu jums veiksmi. Tās ir šauras un pretīgas, taču tas ir paveicams.

Kas attiecas uz cilvēkiem, kuri man piedāvājuši to darīt... līdz šim vienmēr ir sekojis skarbs atteikums. Tik bieži jau tas arī nenotiek – man divu gadu laikā tā ir gadījies reizes trīs.

Kā tu atriebies pasažieriem, kuri tevi ir nokaitinājuši?

Parasti cenšos viņus ignorēt. Iespēju atriebties nemaz nav tik daudz, tamdēļ tas viss pārvēršas tādā kā spēka spēlē. Cenšos uzsvērt un ar savām darbībām parādīt, ka esmu boss – nedodu viņiem viņu apelsīnu suliņu ar ledu, vai arī pasniedzu to ar ledu, lai arī pasažieris ir prasījis bez tā. Neaizmirstiet, ka mans darbs tomēr ir smaidīt un būt tik izpalīdzīgai, cik vien spēju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kuras ir kaitinošākās no pasažieru izdarībām un vai jūsu sfērā ir savs žargons, termini, ar kuriem jūs tās aprakstāt?

Tas ir neticami, cik netīrīgi cilvēki spēj būt lidmašīnās! Viņi, šķiet, neapzinās, ka atrodas publiskā vietā, kur vienlaikus apkārt ir arī citi. Lidmašīnu tualetes ir pretīgākās vietas pasaulē. Neticu, ka cilvēki šādi uzvedas arī ikdienā savās mājās, bet lidmašīnā, šķiet, visas normas atceļas – čurā uz grīdas, izbārsta riekstiņus.

Žargona mums nav, pārsvarā savā starpā runājam visai tieši un dažreiz mani pārņem uztraukums par to, vai kāds no pasažieriem mūs ir dzirdējis. Jāpieliek lielas pūles, lai tie, par kuriem šausmināmies, mūs nesadzirdētu.

Izņemot tualetes, kas ir pretīgākās lietas lidmašīnā, par kurām parasti lidotāji varētu nezināt?

Kafija! Dieva dēļ, nedzeriet kafiju lidmašīnās. Tās pagatavo ar to pašu ūdeni, kurš cirkulē tualešu sistēmās.

Nesen veicām testus, lai noskaidrotu vai ūdenī ir E. Coli baktērijas un testu neizturējām.

Tad pēkšņi ieradās daži čaļi no tehniskās apkalpes departamenta, nospieda dažas pogas un atkārtotais tests bija veiksmīgs. Lidojuma laikā iesaku atturēties no karstajiem dzērieniem. Pudelēs sapildītais ūdens un ledus ir drošs.

Kas ir labākais veids, kā bez papildus samaksas tikt pie labākām vietām, vai iegūt citus labumus no jums, stjuartiem?

Pagaidiet, kamēr esat lidmašīnā – termināļa aģentiem jūsu vēlmes neinteresē. Kad lidmašīnas durvis ir ciet, pārliecinieties, ka jums līdzi ir kaut kas, ar ko jūs varētu pacienāt savu stjuarti. Mēs esam ieinteresēti “tirgoties” ar jums. Iedodiet man konfekti un es gādāšu, lai arī jūs tiktu pie kārotā.

Mēs, piemēram, neskaitām tās mazās alkohola pudelītes. Ja biznesa vai pirmajā klasē ir kāda brīva vieta un tās atvēlēšana jums nesagādās man nepatikšanas, es jums to atvēlēšu. Galvenais – esiet jauki pret mums.

Vēl ir variants melot, ka strādājat konkrētajā aviokompānijā.

Es gan šeit vairāk par sevi... protams, ir arī amata brāļi un māsas, kuras gūst kaifu no spēka demonstrēšanas un “nē” teikšanas.

Kā jūs pavadāt laiku garajos lidojumos?

Spēlēju spēli: “Kuru es glābtu pirmo?”.

Skaidrs, ka sākumā tie būtu bērni... Bet jā, lidojumi stjuartiem bieži vien ir ļoti garlaicīgi. Man daudz laika paiet fantazējot. Ja ieraugu kādu čali, kurš man patīk, piedāvāšu viņam bezmaksas dzērienus, mēģināšu viņu piedzirdīt un tad flirtēšu.

Vidēji ir “jānosit” četras līdz piecas stundas, un mēs tāpat vairs nesatiksimies! Vienmēr gan ir iespēja, ka kāds tevi uziet internetā, sociālajos tīklos. Man tā ir gadījies dažas reizes.

Vai tu spēj ievērot pasažierus, kuri ir narkotisko vielu reibumā vai ir samanījušies ienest lidmašīnā ko nelegālu? Vai mēdz viņiem sastādīt kompāniju, esi kādreiz pati mēģinājusi ienest lidmašīnā savus dzērienus?

Vienreiz pamanīju, kā kāds no pasažieriem cenšas noslēpt maisiņu ar kādu pulverīti. Pievērsu savu skatienu tieši tajā brīdī, kad viņš to ar pirkstu masēja iekšā savās smaganās – nospriedu, ka nekādas bīstamas slimības paraugs tas nav.

Drošības pēc paziņoju pilotam. Viņa atbilde bija: “Mēs nekavēsim pacelšanos kokaīna dēļ.” Es pati darbā NEKAD nedzeru.

Kas ir sliktākais tavā darbā? Kā ir ar vadību, šī visa korporatīvajiem aspektiem?

Stjuartes darbs nav ne tuvu tik glamūra pārpilns, kā tiek uzskatīts un tie, kuri uzsāk šo darbu, saprot to diezgan ātri. Sliktākais šajā visā ir alga, īpaši jau pašā sākumā.

Papildus tam, ja darba dēļ ir nepieciešams pārvākties, pastāv iespēja, ka nonāksiet vienā dzīvoklī ar sešiem cilvēkiem, kuri ir līdzīgā situācijā.

Menedžmentam patiesībā nav ne vainas. Stjuarti viņu iesaisti izjūt visai maz, jo ikdienā mums neiznāk tik bieži satikties. Parasti pie viņiem ir jādodas, ja paši esam savārījuši kādas ziepes.

Vai ir kādi interesanti stāsti par slavenību apkalpošanu?

Reiz apkalpoju vienu ļoti slavenu reperi, kurš paguva piedzerties vēl pirms pacelšanās un nespēja patstāvīgi piesprādzēties. Man vajadzēja viņu balstīt un piesprādzēt.

Tēmas