foto: Ekrānuzņēmums
Tallinai neparasta vicemēre: nepieklājīgi jauna, daiļa un grib legalizēt zālītes pīpēšanu
Izmailova ir 32 gadus jauna dāma, kura nokļuvusi otrajā augstākajā amatā Tallinas pašvaldībā.
2017. gada 17. novembris, 07:30

Tallinai neparasta vicemēre: nepieklājīgi jauna, daiļa un grib legalizēt zālītes pīpēšanu

Astrīda Bomis

Tikai 32 gadus vecā Zuleiha Izmailova, kura pārstāv Igaunijas "zaļos", kļuvusi par Tallinas mēra labo roku jeb vicemēri. Jaunā politiķe pati atzīst, ka kas tāds nebūtu iespējams, ja pilsētas mērs joprojām būtu Edgars Savisārs. Izmalovas stāsts ir visai interesants - no skata viņa vairāk atgādina stilīgu hipsteri no Instagram'a, nevis politiķi.

Tallinas jaunā vicemēre - 32 gadus vecā Zuleiha Izmailova

Tikai 32 gadus vecā Zuleiha Izmailova, kura pārstāv Igaunijas "zaļos", kļuvusi par Tallinas mēra labo roku jeb vicemēri.

gallery icon

Ja Rīgā mēra Nila Ušakova labā roka ir Andris Ameriks, Tallinā Centriskās partijas mēra Tāvi Āsa sabiedrotā ir Zuleiha Izmailova - 1985.gadā dzimusi sieviete ar Azerbaidžānas izcelsmi. Viņas pārstāvētie "Igaunijas zaļie" un centriskie spēki izveidojuši sadarbības modeli Tallinas domē. 

Zuleihas Izmailovas figūra daudzos izsauc sajūsmu. Dažos burtiski, citos mentāli, vairumam gan politiski. Šī jaunā sieviete ir divu bērnu māmiņa, viņa ir kopā ar Igaunijā populāro dziedātāju Henriju Laksu, un tikai 32 gadu vecumā šī dāma sasniegusi tādus politikas augstumus - galvaspilsētas vicemēre.

Ja Latvijā priekšvēlēšanu laikā par īstenu jautrību parūpējās Svetlana Lonska (Svetka Kandidat) no Sudrabas partijas Daugavpils atzara, tad Igaunijā tāda bija Izmailova. Atšķirība vien tur, ka Svetka klipā demonstrēja savus miesas labumus, bet Izmailova repa ritmos dziedāja par pesticīdu kaitīgumu un citām nebūšanām, kas Igaunijā ir tālu no patiesi zaļas dzīvošanas. 

Jaunā dāma sevi lieliski parādīja Igaunijas televīzijas priekšvēlēšanu debatēs un kopumā atstāja elektorātam labu iespaidu. Tiesa gan, vēlēšanās viņas "zaļie" neguva tādu atbalstu, uz kādu cerēja un par kādu vēstīja aptauju dati. Tomēr atbalsts "zaļajiem" šajās vēlēšanās bija četrkārt lielāks nekā iepriekšējās. Izmailovai šīs bija pirmās vēlēšanas mūžā.

Lai nu kā, Tallinas "ameriks" tagad ir šī jaunā dāma Izmailova. Kas par viņu zināms?

Tētis nogalināts bandītiskajos deviņdesmitajos

Izmailova ir azerbaidžāniete, kura dzimusi Tallinā. Dzīves pirmos gadus viņa dzīvoja Baku, līdz tur nogalināja viņas tēvu, un māte ar bērniem aizceļoja. Jaunietes vecāki satikušies PSRS laikos, kad tēvs dienējis flotē Igaunijā. "Deviņdesmito sākumā Baku bija praktiski karastāvoklis, pa ielām braukāja tanki. Es nezinu, kā nomira tēvs, bet fakts ir tāds, ka mana māte palika ar diviem maziem bērniem un pēc vīra nāves atgriezās Igaunijā," igauņu "Delfiem" atklāja politiķe.

Pati Izmailova ir divu bērnu mamma - viņai ir septiņus gadus vecs dēls četrus gadus veca meita.

Māsas nelaimes dēļ sliecas atļaut marihuānu

Pirms trim gadiem no vēža mirusi Izmailovas māsiņa, un dzīves pēdējos mirkļos medicīniskā marihuāna bijis vienīgais līdzeklis, kas spējis mazināt sievietes ciešanas. Tas ir iemesls, kādēļ vicemēre iestājas par marihuānas legalizēšanu Igaunijā: "Es nekādā gadījumā to nepropagandēju, tomēr vēlētos, lai marihuāna būtu cilvēkiem pieejamāka. Man šī tēma ir svarīga. Daudzi vēža slimnieku tuvinieki iet tam cauri - godīgi sakot, ir jāsaskaras ar totālu delīriju, taču zālīte mazina slimnieka ciešanas. Ir ārkārtīgi negodīgi, ja cilvēkam tās dēļ jāiet uz noziegumu," viņa sacīja.

Politiķes māsa bijusi Nīderlandē, kad uzzinājusi šausminošo vēža diagnozi. Tur viņai veikti vairāki ārstēšanas kursi, līdz ārsti pateikuši, ka vairs neko nevar līdzēt. Māsa izvēlējusies braukt mājās uz Igauniju nomirt, vienlaikus igauņu dakteri devuši cerības uz izveseļošanos.

Tas Izmailovai bijis smags laiks, viņa atzīst. "Es reizēm domāju, varbūt mums vajadzēja palikt tur. Igaunijā - ja tu atnes marihuānu - tu nezini, kas īsti tajā ir iekšā. Principā uzskatu, ka katram pašam jāapzinās, ko viņš dara ar savu ķermeni. Manai māsai zālītes pīpēšana atviegloja ciešanas. Ja cilvēks vēlas to darīt, viņam jābūt juridiskām tiesībām," teic Izmailova, vienlaikus uzsverot, ka šis temats ir smalks un prasa izpratni. Viņa arī domā, ka Igaunijā ir milzīgs zālītes pīpētāju skaits, tikai skaļi par to neviens nerunā.

Korupcijas apkarošana nav viņas tēma

Politikā un vispār sabiedriskajā dzīvē Izmailovu ievirzīja viņas mīļotais cilvēks, kurš esot iedvesmas avots jebkam. Pateicoties vīram, viņa nonākusi "zaļo" kustībā un sākusi karjeru politikā. "Viņš man ļoti tic," par atbalstu ģimenē teic vicemēre. Tagad, kad Izmailovai būs tik daudz pienākumu, mājās vairāk sēdēšot vīrs. Kāds Igaunijas TV kanāls pērnā gada izskaņā jauno politiķi nominēja kā "Gada sievieti", bet nu tam klāt nāk nopietns amats pašvaldībā.

Lai arī sieviete darbojas atkritumu apsaimniekošanas lauciņā, kas daudzviet ir ar kukuļošanu stipri saistīts bizness, Zuleiha atzīst, ka cīņa ar korupciju nav viņas lieta. "...atšķirībā no vides aizsardzības un idejām, kā kopumā aiz sevis atstāt mazāk atkritumu," viņa teic.

Izmailovu jaunajā amatā jau uzaicinājuši vakariņās lieli priekšnieki no Tallinas atkritumu apsaimniekošanas sfēras. "Jā, viņi aicināja mani privātās vakariņās. Vispirms man šķita - nu, kāpēc ne? Bet tad padomāju - un kas būs tālāk?" Attapusies laikus, jaunā vicemēre atzīmē, ka, paldies dievam, Tallinā attiecīgajā departamentā visas šādas vakarēšanas ir strikti reglamentētas un kontrolētas, un darbinieki strādā, lai netiktu pieļauta iespēja pie pasēdēšanas rasties koruptīviem darījumiem. 

Zuleihas Izmailovas lielākais mērķis vicemēres amatā ir panākt, lai Tallinas bērnudārzos un skolās jaunatne ēstu tikai un vienīgi ekoloģiski tīru pārtiku. "Ja tas man izdosies, es būšu laimīga," saka jaunievēlētā Tallinas vicemēre.