foto: Autors BNS Foto
Pamatīgi postījumi Viļņā: piedzīvots spēcīgākais lietus 24 gadu laikā
Pasaulē
2017. gada 29. jūnijs, 11:05

Pamatīgi postījumi Viļņā: piedzīvots spēcīgākais lietus 24 gadu laikā

Kasjauns.lv / LETA

Ceturtdienas rītā spēcīgās lietusgāzēs applūdušas Lietuvas galvaspilsētas Viļņas ielas, liecina iedzīvotāju publicētās fotogrāfijas un video sociālajos tīklos.

Plūdi Viļņā

Viļņā ceturtdien bija spēcīgs lietus un pērkona negaiss, kura laikā applūdinātas daudzas Lietuvas galvaspilsētas ielas un nolauzti koki. Ceturtdienas, 29. ...

gallery icon
76

Viļņā ceturtdaļgadsimta laikā spēcīgākās lietusgāzes applūdinājušas daudzas ielas, vietumis izskalots ielu segums, sabojājušies vairāki luksofori, bet nogāzēs gar nesen atklāto Rietumu apvedceļu izveidojušies noslīdeņi. Lietus turpinās arī šobrīd.

Video no pārplūdušās Viļņas

Nokrišņu daudzums Viļņā šorīt sasniedzis 45 litrus uz kvadrātmetru, kas ir vairāk nekā puse no visa mēneša normas, informē Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvalde.
Stipri lijis arī citviet Lietuvas dienvidu un austrumu daļā, tāpat lietusgāzes pavadījusi zibeņošana.

Lietuvas dienvidaustrumos pērkona negaisa dēļ traucēta elektroapgāde aptuveni septiņiem tūkstošiem klientu.

'"Līdz ārkārtējai situācijai pietrūka tikai viena centimetra," portālam "15min.lt" stāstījis Lietuvas galvaspilsētas pašvaldības uzņēmuma "Grinda" vadītājs Ķēstutis Vaicekjūtis. Pēc viņa teiktā, avārijas situācijas pilsētā bija izveidojušās aptuveni 60 vietās.

Pašvaldība pagaidām gan ārkārtējo situāciju izsludināt neplāno, bet atbildīgie dienesti aicina autovadītājus nepārvērtēt savus spēkus, jo rīta stundās ielas zemākajās vietas bija neizbraucamas un pilsētā izveidojās lieli sastrēgumi.

Kā atzinis Viļņas saimniecības un transporta departamenta direktors Virgīnijs Pauža, pilsētas lietus kanalizācijas sistēma ar šādu nokrišņu daudzumu nespēj tikt galā. Viņš arī pastāstījis, ka desmit avārijas brigādes strādā pie Viļņas Rietumu apvedceļa, kur lietus izskalojis īpašo audeklu, ar ko bija nostiprinātas nogāzes, un šis audekls nosprostojis notekas. Pēc Paužas sacītā, šā apvedceļa posma būvdarbi pabeigti nesen un nogāzēs zeme vēl nebija paspējusi nosēsties un apaugt ar zāli.

Savukārt Viļņas mērs Remiģijs Šimašus solījis noskaidrot, vai noslīdeņu galvenais cēlonis ir neprognozējama dabas stihija vai arī brāķis būvnieku darbā.

Pirms plkst. 10 pirmie lietus mākoņi sasnieguši ar Latvijas dienvidu daļu. Tuvākajās stundās Latgalē gaidāmas lietusgāzes un pērkona negaiss, bet spēcīgākie lietu un negaisi, ko var pavadīt ar krasas vēja brāzmas un krusa, gaidāmi pēcpusdienā un vakarā.