Zemestrīces postījumi Jaunzēlandē. FOTO
Pasaulē
2011. gada 23. februāris, 09:23

Zemestrīces postījumi Jaunzēlandē. FOTO

Jauns.lv

Upuru skaits pēc spēcīgās zemestrīces, kas otrdien satricināja Jaunzēlandes otro lielāko pilsētu Kraistčērču, pieaudzis līdz 75 cilvēkiem, bet 300 joprojām pazuduši bez vēsts, trešdien informēja Kraistčērčas mērs Bobs Pārkers.

"Morgā identificētas 55 bojāgājušo mirstīgās atliekas, un mēs zinām par vēl 20 nāves gadījumiem, kuros upuri pagaidām nav atpazīti," žurnālistiem skaidroja Pārkers. "300 cilvēki tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem."

No ēku drupām līdz šim izdevies izglābt aptuveni 120 cilvēkus, no kuriem dažiem nācies veikt amputācijas, lai viņus varētu izvilkt no gruvešiem.

Joprojām zem gruvešiem atrodas ap simts cilvēku. Kā stāsta glābēji, no apraktajiem cilvēkiem tiek saņemtas īsziņas ar lūgumu palīdzēt.

Tikmēr Jaunzēlandes premjerministrs Džons Kejs valstī izsludinājis ārkārtas stāvokli.

"Kabinets ir nolēmis valstī izsludināt ārkārtas stāvokli," apliecināja valdības vadītājs.

Šāds lēmumus pieņemts, lai katastrofas zonā strādājošajiem dienestiem piešķirtu plašākas pilnvaras.

Pilsētas ielās patrulē karavīri, un zemestrīcē cietušajā apkaimē noteikta komandantstunda.

Tikmēr eksperti lēš, ka postošākā dabas katastrofa pēdējo 80 gadu laikā varētu valstij izmaksāt ap 12 miljardiem dolāru (4,65 miljardiem latu).

Tūkstošiem cilvēku trešdien gatavojas pavadīt otro nakti pagaidu patversmēs, kas ierīkotas vietējās skolās un pašvaldības ēkās.

Zemestrīcē cietušajai pilsētai piegādāts dzeramais ūdens, bet ielās izvietotas pārvietojamās tualetes.

Vietējiem glābējiem palīgā steidz kolēģi no ASV, Lielbritānijas, Taivānas un Japānas, bet 148 austrāliešu glābēju jau uzsākuši darbu Kraistčērčā.

Kā ziņots, Kraistčērču otrdien satricināja spēcīga, 6,3 balles stipra zemestrīce, un pazemes grūdienu rezultātā sabrukušas daudzas ēkas. Zem drupām apraktas automašīnas.

Valstī postošākā zemestrīce pēdējo 80 gadu laikā Kraistčērču pārsteidza dienas vidū, kad ielas un veikali bija pilni cilvēkiem. Kopumā pilsētā ir ap 340 000 iedzīvotāju.

Vairākas celtnes sabrukušas arī pilsētas centrā, daļēji izpostīta par pilsētas simbolu kļuvusī Kraistčērčas katedrāle. Kā vēsta mediji, dievnamam sabrucis tornis. Kūpošās drupās pārvērtusies arī sešstāvu Kenterberijas televīzijas ēka.

Tūkstošiem iedzīvotāju palikuši bez elektroapgādes, traucēti mobilo telefonu sakari, smagi bojāts arī ceļu un dzelzceļu tīkls. Asfaltā radušās plaisas.

Zemestrīce sākās plkst.12.51 (plkst.1.51 pēc Latvijas laika) piecus kilometrus no Kraistčērčas tikai četru kilometru dziļumā.

Salīdzinot ar 4.septembrī pieredzēto septiņas balles stipro zemestrīci, šie grūdieni bija mazāki, toties postošāki, jo zemestrīces centrs atradās tuvāk Kraistčērčas centram un daudz tuvāk zemes virsmai, norādīja seismologi.

Septembra zemestrīce nodarīja postījumus aptuveni 100 000 ēku, bet brīnumainā kārtā laupīja tikai viena cilvēka dzīvību.

Jaunzēlandē šī uzskatāma par postošāko zemestrīce kopš 1931.gada, kad 7,8 balles stipri grūdieni satricināja Hoksbejas reģionu, nogalinot 256 cilvēkus.

Jaunzēlande atrodas atrodas ģeoloģiski aktīvajā Klusā okeāna uguns joslā, kas stiepjas no Čīles līdz Japānai un Indonēzijai.

Kasjauns.lv/LETA/Foto:LETA/AFP