Nātru un skābeņu zupa
foto: Shutterstock
Nātru un skābeņu zupa
Zupas
2025. gada 7. maijā, 12:00

Nātru un skābeņu zupa

Ko darīt ar nātrēm, pirms tās gatavo? - Nātres rūpīgi nomazgā caurdurī, lai ēdienā neiekļūtu smiltis vai sīkie kukainīši, kas jau izlīduši no zemes baudīt saulīti. Nātrēm uz lapām un stublājiem ir dzeļmatiņi, kas injicē ādā histamīnu un rada dedzinoši sāpīgas sajūtas. Šo nātru pašaizsardzību var neitralizēt ar 3 metodēm:* noplaucējot;* sakaltējot;* saspaidot ar mīklas rulli vai saklapējot ar gaļas āmuriņu, tā iznīcinot dzeļmatiņus. Nātru zupu vari gatavot arī bez skābenēm; tādā gadījumā zupai vienlaikus ar nātrēm pievieno nedaudz citrona sulas.

Pagatavošana

40 min5 porcijas
1

Nomizo kartupeļus un sagriez gabaliņos. Katliņā liec ripiņās sagrieztu desiņu un mazliet apbrūnini. Pielej aptuveni pusotru litru ūdens un uzvāri.

2

Pievieno kartupeļus, lauru lapas un sāli. Uzvāri. Pieber putraimus un vāri uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes – līdz kartupeļi un putraimi mīksti

3

Nātres un skābenes rūpīgi nomazgā un sakapā (izmanto cimdus!). Ieber zupā un pavāri 5 minūtes. Nogaršo, vai nevajag sāli vai piparus.

4

Olas cieti novāri un sakapā. Pasniedz pie zupas kopā ar skābo krējumu.