
Svaigas lapas aplej ar verdošu ūdeni un 20 minūtes mērcē.
Sakapātos sīpolus, pusi ķiploku, čili un zaļumus samaisi ar rīsiem, citrona miziņām, 1½ ēdk. eļļas un sāli.
Lapu ar dzīslojumu uz augšu liec uz dēlīša, nogriez kātiņu, vidū uzliec nedaudz pildījuma un aizloki ciet – vispirms uzloki uz augšu apakšējo maliņu, tad pieloki klāt abas sānu malas un visbeidzot pārloki pāri augšējo malu, lai izveidojas glīts sainītis. Šādi saloki 6 sainīšus.
Katliņā ieklāj pārējās lapas, liec virsū gatavos sainīšus cieši citu pie cita, apslaki ar eļļu, pielej 300 ml ūdens. Uzliec virsū šķīvi un uz mazas uguns sautē 45 minūtes.
Pasniedz ar jogurtu, kurā iemaisīti atlikušie ķiploki.
Ņem vērā! Ja pildījumā ir rīsi, kas vārot piebriest, lapas jāsatin vaļīgi, taču satītie vīstoklīši jāliek katlā cieši cits pie cita, lai neizjūk. Noslogo ar šķīvi, lai tie nepeld uz augšu.
Kā vēl var izmantot vīnogulāju lapas? * Francijā lapās ievīsta siera pārpalikumus, pēc tam apcep un pasniedz ar svaigu maizi. * Gardas ir lapās ietītas mazas zivtiņas, kuras pēc tam tvaicē. * Arī medījumu putnu gaļu mēdz ietīt vīnogulāju lapās un sutināt – tad gaļa saglabā sulīgumu. * Ja grilējot vistas fileju pārklāj ar blanšētām vīnogulāju lapām, tā būs sulīga un aromātiska. * Vīnogulāju lapas noder gurķu skābēšanai – ja burkā ieliek pa lapai, gurķi saglabā kraukšķīgumu un nekļūst mīksti.
Kā saglabāt ziemai? Blanšētas vīnogulāju lapas kārto puslitra burkā un pārlej ar sālījumu, ko pagatavo no 1 l verdoša ūdens, kurā izšķīdina 80 g sāls. Burkai uzliec vāku, ievieto katlā un sterilizē 5 minūtes. Aizvāko un uzglabā vēsumā.