Mazsālīti gurķi akas ūdenī
foto: Rojs Maizītis
Mazsālīti gurķi akas ūdenī
Konservēšana
Vakar 10:00

Mazsālīti gurķi akas ūdenī

Zemnieku saimniecības Vārpas saimnieces Baibas Rankevicas recepte.Ja saimniece par mazsālītiem gurķiem atceras tikai no rīta, kad vakarā tos jau vajag, vēl var paspēt - tikai tad gurķi būs jāaplej ar karstu sālsūdeni.

Pagatavošana

1

Ūdenim ir nozīme. “Man pat mamma ir pārmetusi, ka nedodu precīzu recepti, jo viņai nesanāk tādi mazsālīti gurķi kā man. Gadu gaitā nonācu pie secinājuma, ka nozīme ir ūdenim. Izmantoju akas ūdeni, bet vienlīdz labi strādā arī avota ūdens. Galvenais, lai ūdens garšīgs un nefiltrēts.”

2

No klasikas līdz pikantam eksperimentam. “Mana gurķu klasika ir dilles, upeņu lapas un ķiploks, taču mazsālītie gurķi ir lieliska platforma eksperimentiem. Vienai porcijai pievieno čili, citai baziliku vai pētersīli, vēl kādai ozollapas. Tad var kronēt labāko un gardāko!”

3

Peldini gurķus! “Jo svaigāks gurķis, jo gardāk iesālās. Taču ne visiem ir iespēja noraut gurķi savā dobē, tādēļ, ja gurķus pērc, tad pirms sālīšanas paturi tos aukstā ūdenī vismaz divas stundas, lai tie uzfrišinās un atjaunojas.”

4

DARI TĀ: gurķiem nogriez galiņus, kārto traukā pamīšus ar dillēm, upeņu lapām un ķiplokiem. Aukstā ūdenī izšķīdini sāli un pārlej gurķiem. Atstāj iesālīties diennakti.