Mūžīgais augļu-ruma kēkss
Mūžīgais augļu-ruma kēkss
Konditoreja
2025. gada 18. februārī, 10:00

Mūžīgais augļu-ruma kēkss

0

Šī kēksa recepte ir no tiem seniem laikiem, kad ledusskapju vēl nebija, bet kaut kādā veidā cilvēcei izdevās glabāt pārtikas produktus ilgu laiku. Daži produkti no ilgas glabāšanas ir kļuvuši vēl garšīgāki. Arī šo kēksu var glabāt ilgu laiku. Parasti to sāk cept 3 mēnešus pirms svētkiem. Ja plānots pasniegt ātrāk, tad vēl siltu kēksu apslaka ar lielāku ruma daudzumu, sagriež šķēlēs un pasniedz.

Pagatavošana

60 min
1

Blenderī sasmalcini sukādes, rozīnes, ķiršus, dzērvenes, riekstus un iemērc rumā uz 2 dienām - stikla burkā ar aizskrūvējamu vāku istabas temperatūrā. Rumu caur sietu nolej (bet nelej ārā - tas vēl noderēs) un žāvētos augļus apviļā miltos, lai nesalīp.

2

Lielā bļodā sajauc izsijātus miltus, kanēli, cepampulveri un sāli. Citā bļodā līdz putām uzputo istabas temperatūras sviestu ar cukuru un vaniļas cukuru. Trešajā bļodā uzputo olas. Ceturtajā bļodā sajauc medu ar pienu.

3

3 ēd.k. olu masas pievieno sviesta masai. Tad pievieno 1/3 miltu masas un 1/3 medus-piena masas un sajauc. Šādā veidā sajauc visas sastāvdaļas kopā. Pašus pēdējos pievieno izmērcētus augļus, riekstus un sukādes. Visu kārtīgi sajauc - mīkla sanāks neviendabīga mazā miltu daudzuma dēļ, bet tas nekādi neietekmēs gala rezultātu.

4

Dziļu formu (1,5-2 l apjoms) iesmērē ar sviestu un pārkaisi ar miltiem. Pārliec tajā mīklu un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 165 grādos apmēram 45 min., līdz gatavībai. Pārbaudi ar koka kociņu. Izņem no cepeškrāsns un atstāj atdzist formā uz 10 min. Apslaki ar 4 ēd.k. ruma, kas palika pāri no augļiem.

5

Izklāj plēves gabalu - pietiekami lielu, lai tajā pilnībā ietītu kēksu. Pa virsu izklāj tikpat lielu auduma vai marles gabalu un saslapini to ar 2 ēd.k. ruma, kas palika pāri no augļiem.

6

Kēksu ļoti cieši ietin audumā un plēvē. Ietīto kēksu atdzesē līdz istabas temperatūrai. Ietin jau atdzesētu kēksu folijā un šo tīstokli ieliec plastikāta kastītē ar cieši aiztaisāmu vāku. Malas aizlīmē ar līmlenti, lai netiek klāt gaiss.

7

Šādi kēksu glabā vēsā vietā (pagrabā, pieliekamajā, ledusskapī) līdz pasniegšanai. Pirms pasniegšanas kēksu sasildi līdz istabas temperatūrai un sagriez šķēlēs.