foto: Shutterstock
Konditoreja
2023. gada 1. oktobrī, 10:00

Virtuļi ar vaniļas krēmu

Maigi un poraini, ar burvīgu pildījumu – virtuļi ir viens no kārdinošākajiem našķiem desertu pasaulē. Tos pagatavot nemaz nav sarežģīti; grūtākais ir paciesties, kamēr mīkla uzrūgst.

Pagatavošana

120 min6 porcijas
1

Raugu atdzīvini, saberžot to ar karoti cukura. Pielej pienu, iesit olas, pieber palikušo cukuru un šķipsniņu sāls. Sakul. Tad pieber miltus, cepamo pulveri un samīci mīklu. Ja ir mikseris ar mīklas āķi, izmanto to, bet var samīcīt arī ar rokām.

2

Pēc cītīgas mīcīšanas mīklai jābūt gludenai un viendabīgai. Pievieno sviestu, smalki rīvētu apelsīna miziņu un mīci vēl kādu laiciņu, līdz mīkla ir staipīga un nelīp pie rokām.

3

Mīklu savel bumbā, viegli appurini ar miltiem, pārsedz ar drāniņu un ļauj rūgt aptuveni pusotru stundu. Pa to laiku pagatavo krēmu.

4

Uzvāri pienu. Olu dzeltenumus sakul ar cukuru un vaniļas cukuru un iemaisi tajos cieti. Turpini kult un pavisam mazā straumītē lej klāt pienu. Krēma masu lej atpakaļ piena katliņā un, nemitīgi maisot, karsē, līdz parādās pirmie burbuļi. Ņem nost no uguns, lej tīrā bļodā un atdzesē.

5

Skaisti uzrūgušo mīklu izveltnē 1 ½ cm biezumā. Izspied tajā ap 6 cm diametrā lielus apļus, saliec uz cepamā papīra, pārsedz un ļauj vēl 45 minūtes rūgt.

6

Uzkarsē katliņā vai fritēšanas aparātā eļļu un liec tajā mīklas apļus. Parasti virtuļi paši protas apgriezties riņķī, bet tos, kuri neprotas, apgriez ar dakšiņu. Fritē pāris minūtes no katras puses.

7

Iegriez gatavam virtulim sānā ar spicu nazīti līdz vidum un iegriezuma vietā iespied krēmu no konditorejas maisiņa. Pašās beigās pārkaisi virtuļus ar pūdercukuru.

8

Ideja - Krēma vietā virtuļos var pildīt ievārījumu vai šokolādes krēmu.