foto: Shutterstock
Konditoreja
2024. gada 20. oktobrī, 10:00

Pikantā apgāztā kūka jeb Tarte Tatin

Oficiālā versija ir tāda, ka šis deserts kļūdas pēc radies Francijā 19. gs. māsām Tatinām piederošā viesnīcā, kad viena no viņām noguruma dēļ pārāk daudz sakaramelizējusi ābolus. Brīnišķīga kļūda! Viesi par šo kļūdaino desertu bijuši sajūsmā, tādēļ tas nekavējoties iekļauts ēdienkartē. Arī mēs joprojām par to esam sajūsmā, jo tas ir tik vienkārši pagatavojams un tik gards! Parasti to gatavo no āboliem, bet konditori ir bijuši radoši un pamēģinājuši teju vai visus augļus un ogas, pat dārzeņus. Sīpolu vietā droši var ņemt citus dārzeņus, piemēram, kabaci, baklažānus, pastinakus, mazus burkāniņus vai pat sēnes, tikai tad pielāgo receptē norādīto laiku.

Pagatavošana

60 min12 porcijas
1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Sīpolus nomizo, sagriez 4 daļās.

2

Metāla kūku formā (apmēram 25 cm diametrā) liec sviestu un cukuru un uzkarsē uz plīts. Liec iekšā sīpolus un viegli apcepini. Pielej balzametiķi, pievieno tomātiņus, uzbirdini sāli un piparus. Liec cepeškrāsnī uz 10 minūtēm.

3

Izrullē kārtaino mīklu un izgriez no tās apli, kas nedaudz lielāks par formu. Pārklāj pildījumu ar mīklu un viegli iespaidi gar formas malām. Rīkojies uzmanīgi, jo forma ir karsta! Virspusi pārzied ar sakultu olu.

4

Kūku liec krāsnī un cep aptuveni pusstundu, līdz virspuse ir zeltaina un pacēlusies. Pirms izgāz otrādi uz šķīvja, 10 minūtes atdzesē. Pasniedzot viegli pārlaisti ar olīveļļu.