Kā izvārīt olu bez čaumalas
foto: Shutterstock
Kā izvārīt olu bez čaumalas
Idejas brokastīm
2025. gada 7. jūnijā, 10:00

Kā izvārīt olu bez čaumalas?

Māca Spināti un sviests saimniece Ieva Salmane.Pasaulē bez čaumalas vārītu olu pazīst kā Benedikta olu. To var likt zupā, mērcēs, uz sviestmaizes vai salātos. Ideāli garšo kopā ar sparģeļiem un Holandes mērci.Lai bez čaumalas vārīta ola izdotos skaista, olai jābūt ļoti svaigai, jo tad baltums ir biezs un turas ap dzeltenumu kā želeja. Vecākai olai baltums ir šķidrāks, tāpēc vāroties tas izplūst, veidojot neglītas un negaršīgas bārkstis.

Pagatavošana

10 min1 porcijas
1

Nelielā bļodiņā ielej 200 ml ūdens un etiķi, samaisi. Uzmanīgi bļodiņā iešķil olu. Atstāj to mērcēties vismaz 5 minūtes. Ap olas baltumu veidosies bālgana robeža – tas norāda, ka etiķis iedarbojas uz olbaltumu un padara to stingrāku. Olbaltuma šķidrākā daļa paliks etiķūdenī.

2

Nelielā katliņā uzvāri ūdeni, pieber mazu šķipsniņu sāls. Noregulē uguni, lai ūdens mierīgi virst, un, ar karoti, ātri maisot ūdeni, sagriez tajā virpuli.

3

Ar putu karoti uzmanīgi izcel olu no etiķūdens, viegli pakratot, nopurini lieko ūdeni un olbaltuma paliekas un ieslidini olu ūdens virpuļa centrā. Vāri 4 minūtes. Raugies, lai ūdens mierīgi virst, nevis burbuļojot vārās!

4

Uz šķīvja uzliec papīra dvielīti. Ar putu karoti izcel olu no ūdens un novieto uz papīra. Ja nepieciešams, noņem olbaltuma skrandiņas. Pasniedz uzreiz.