Cepelīni jeb klimpas ar dvēseli
foto: Rojs Maizītis
Cepelīni jeb klimpas ar dvēseli
Gaļas ēdieni
2025. gada 3. septembrī, 12:00

Cepelīni jeb klimpas ar dvēseli

Žurnāla “100 Labi padomi” un tā ikmēneša speciālizlaidumu, kā žurnāla "Patiesā dzīve" galvenās redaktores Ilzes Trofimovas recepte. "Mana tēta vecāmamma jeb oma Marija no Polijas uz Latviju atbrauca pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, lai strādātu, bet palika te uz visu mūžu – apprecējās, iedzīvojās un teicami iemācījās latviešu valodu. Par to, ka viņa ir poliete, es, maza būdama, pat nenojaustu, ja vien reizēs, kad ciemos atrauca viņas māsa, viņas abas neuzdziedātu kādu dziesmu poliski, un ja uz godiem neceptu pļacki s dušam (poliski – placki z dusza), jo tā šo ēdienu sauca viņas bērnības mājās. Lieki teikt, ka poliskais nosaukums man šķita dikti smieklīgs, savukārt cepelīns ar dvēseli, kā šo ēdienu mūsmājās mēdza pārtulkot, sevī slēpa kaut ko mistisku un aizraujošu. Un kā gan ne, ja ēdiens ir ar dvēseli! Omas Marijas cepelīni jau pārdesmit gadu ir tikai atmiņās, tāpat kā manas omas Helēnas ceptie. Toties gandrīz 20 gadu cepelīnu meistars ir mans tētis. Viņam tie sanāk ļoti gardi, un brīdinājums – katram pa trīs! – vienmēr ir spēkā. Citādi kāds ar ēšanu tā var aizrauties, ka apēdīs visus!"

Pagatavošana

90 min8 porcijas
1

Kartupeļus nomizo un vidēji rupji sarīvē – tā, lai nebūtu putra un arī ne pārlieku rupjas skaidiņas.

2

Sarīvētajiem kartupeļiem nelielā bļodiņā nospied sulu, bet tā, lai kartupeļi joprojām paliek mitri.

3

Malto gaļu ieliec bļodā, ja vēlies, piespied 2–3 ķiploka daiviņas, pieliec sāli, piparus un masu kārtīgi samīci. Masai jābūt viendabīgai, bez gaisa kunkulīšiem, vijīgai. Ja nepieciešams, pielej pāris ēdk. ūdens.

4

Izlej nospiesto kartupeļu sulu no bļodiņas un apakšā sakrājušos cieti pievieno sarīvētajiem kartupeļiem. Pievieno olas, pieber sāli, piparus un kārtīgi samaisi, līdz veidojas viendabīga, diezgan stingra masa.

5

Ņem kartupeļu masu plaukstās un izveido tādu kā kotletīti, tad, viegli uzspiežot ar otru plaukstu, izlīdzini tā, lai kartupeļu masa būtu aptuveni 1 cm bieza. Vidū liec aptuveni 1 ēdk. maltās gaļas, tai pārloki pāri kartupeļu masu. Aizlocīto cepelīnu pāris reižu viegli saujās pagrozi, apviļā, lai tas iegūst skaistu, nedaudz plakani ovālu formu.

6

Kad visi cepelīni sataisīti, uzkarsē ieeļļotu pannu un liec uz tās cepelīnus. Kārto tā, lai cits ar citu nesaskartos. Cep uz lēnas uguns un apgrozi tikai tad, kad viena puse kārtīgi apcepusies brūna. Ja grozīsi par ātru, cepelīnus var pieraut pie pannas vai arī tie var izjukt. Katru pusi cep aptuveni 15 minūtes.

7

Pasniedz ar skābo krējumu vai ar kādu silto vai auksto mērci. Garšīgi gan silti, gan auksti.