Cepetis itāļu gaumē
foto: Shutterstock
Cepetis itāļu gaumē
Gaļas ēdieni
2025. gada 22. februārī, 12:00

Cepetis itāļu gaumē

0

Viens no garšīgākajiem cepešu veidiem ir porketa (porchetta), kas radies gardēžu zemē Itālijā. Lai gan recepte šķiet sarežģīta, tā nemaz nav. Arī ilgais gatavošanas laiks ir samērā bezbēdīgi pavadāms, jo cepetis pēc ielikšanas krāsnī vairs neprasa daudz pūļu, tikai pareizi jāsarēķina laiks, lai tas būtu gatavs reizē ar pārējām maltītes sastāvdaļām. Sarežģītākais, gatavojot šo cepeti, ir atrast pietiekami lielu un plānu cūkas vēdera gabalu, kurā droši varētu ietīt fileju. Vēlams arī, lai tas nebūtu pārāk trekns.

Pagatavošana

1

Iepriekšējā dienā pirms cepeša gatavošanas vēdera gabalu nosusini un izklāj uz darba virsmas ar ādu uz leju. Liec bļodiņā timiānu, rozmarīnu, salviju, citrona miziņu, pētersīļus, čili, 2 ēdk. sāls, sarīvētu ķiploku, olīveļļu un visu samaisi. Ar šo garšvielu pastu rūpīgi ierīvē gaļu.

2

Sagatavo lina vai kokvilnas auklu. Liec fileju uz garšvielām pārklātā vēdera gabala un rūpīgi to ietin. Ideāli, ja gaļas malas pārklājas. Cieši nosien ar auklu. Ierīvē ādiņu ar sāli un liec sagatavoto cepeti ledusskapī līdz nākamajai dienai.

3

Pirms cepšanas gaļu izņem no ledusskapja un atstāj istabas temperatūrā uz 2 stundām. Ietin cepeti vispirms pārtikas plēvē un tad folijā. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem, liec gaļu krāsnī un cep 30 minūtes, tad samazini temperatūru līdz 160 grādiem un turpini cept vēl 4 stundas.

4

Ja izmanto gaļas termometru, cepeša temperatūrai vajadzētu sasniegt vismaz 65 grādus. Gatavu izņem no krāsns, nolobi foliju, plēvi un noritini auklu. Iestati cepeškrāsnī grila režīmu un temperatūru un ieliec cepeti, lai ādiņa kļūst kraukšķīga. Uzmani, lai tā neapdeg!

5

Pirms griešanas ļauj 15 minūtes atpūsties. Parūpējies, lai katram ēdājam tiktu kraukšķīgās ādas gabaliņš.