foto: Shutterstock
Dārzeņu ēdieni
2024. gada 10. jūlijā, 12:00

Gaileņu un lēcu sautējums

Briti nav lepni – ja ēdiens ir gards, viņi ideju labprāt aizņemsies no kaimiņiem francūžiem, kaut arī skaļi par to neklāstīs. Taču sīkumi nodod – šajā sautējumā kā labākās minētas īpašās puy lēcas, kas ir Overņas – tātad Francijas – lepnums. Tās ir tumši pelēkas nelielas lēcas; tās vari aizstāt ar kādām citām, kas vārot vai sutinot nezaudē formu. Šo lēni gatavoto riekstaino un aromātisko sautējumi vari vairākas dienas glabāt ledusskapī – garšai tas nāks tikai par labu.

Pagatavošana

120 min4 porcijas
1

Lej katlā buljonu, ber tajā lēcas un uzvāri, tad samazini karstumu un ļauj, lai tā sutinās.

2

Uzkarsē pannu ar cūku taukiem vai olīveļļu un 5 minūtes apcep tajā pavēderes gabaliņus. Ar putojamo karoti tos izcel no pannas un liec pie lēcām, bet pannā palikušajās taukvielās vidējā karstumā 15 minūtes apsutini sīpolus, ķiplokus un gailenes. Visu pievieno lēcu sautējumam, sapiparo, pasāli, pievieno lauru lapas un timiānu un ļauj, lai virst pusotru stundu, ik pa brīdim pārbaudi, vai netrūkst šķidruma. Ja lēcas kļūst par daudz sausas, pielej buljonu, ja tāds vēl ir, ja nav – derēs arī ūdens.

3

Kad lēcas mīkstas, sautējums ir gatavs. Pasniedz, katru porciju rotājot ar kārtīgu ēdamkaroti skābā krējuma.