Soļanku uzvārīt bez sīpoliem nav iespējams. Ideāli būtu griezt sīpolus tik smalki, cik vien ir iespējams.
foto: Shutterstock
Soļanku uzvārīt bez sīpoliem nav iespējams. Ideāli būtu griezt sīpolus tik smalki, cik vien ir iespējams.
Zupas
2022. gada 28. februārī, 12:00

Klasiskā soļanka

Soļanka radās Pēterburgas traktieros un restorānos, un to radīja taupīgie traktieru īpašnieki, kas lika lietā neapēstos produktus. Tās gatavošanā var brīvi improvizēt, pieturoties tikai pie galvenajiem zupas gatavošanas principiem, bet var arī vadīties pēc stingri noteiktas receptes.

Pagatavošana

6 porcijas
1

Katlā liek liellopu gaļu un mēli, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra, sagaida kad parādās putas un šo buljonu nolej. Pēc tam gaļu pārlej ar tīru ūdeni un vāra tālāk kā ierasts, līdz gaļa ir gatava. Pievieno lauru lapu un smaržīgo piparu graudiņus. Gaļu izņem, atdzesē un sagriež mazākos gabalos.

2

Sīpolu nomizo un smalki sagriež. Pannā ielej mazliet eļļas un visu laiku maisot cep sīpolus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno tomātu pastu un maisa, līdz veidojas viendabīga masa. Pārliek masu tīrā bļodiņā, lai ir droši, ka nepiedegs! Gurķus nomizo, smalki sagriež strēmelītēs vai kubiņos, pārliek katliņa, pārlej ar pāris kausiem buljona un mazliet pavāra, kādas 5 min.

3

Lielā tīrā katlā uzvāra buljonu. Pievieno visu sagrieztu gaļu, tomātu-sīpolu masu, gurķus ar visu novārījumu un vāra 10 minūtes visu kopā. Ja ir gurķu sula, tad var pievienot arī to.

4

Zupu salej šķīvjos. Dekorē zupu ar krējumu, olīvam un citrona šķēlītēm. Bagātīgi pārkaisa ar smalki sakapātām dillēm.