Tomātu krēmzupa
Sastāvdaļas
- 1 kg tomātu
- 150 ml saldā krējuma
- 1 sīpols
- 1 burkāns
- ½ sakņu selerijas
- ½ zaļās čili pāksts
- 3 ēdk. olīveļļas
- 2 ēdk. cukura
- 1 tējk. sāls
- pasniegšanai – grauzdiņi
Ir veikala tomāti, un ir lieliskie, smaržīgie, saldenie, saules izkarsētie, kurus ar sajūsmu nesam no dārza vai dabūjam no kaimiņiem, omes dobes, kolēģa – zvērināta dārzkopja. Uz tomātiem attiecas tieši tie paši noteikumi, kas uz citiem dārzeņiem (jā, mīļie botāniķi, mēs zinām, ka tomāti ir ogas!), – jo kvalitatīvāks produkts, jo garšīgāks sanāks ēdiens.
Ja augusta vakari iegadījušies vēsi, būs tīkami vakariņās baudīt biezu, bagātīgu tomātu zupu.
Pagatavošana 4 porcijas
1
Tomātus sagriez lielos gabalos. Sīpolu un seleriju nomizo un sagriez daivās. Čili izņem sēkliņas. Burkānu sagriez ripiņās.
2
Katlā uzkarsē eļļu un apcep tajā sīpolu un seleriju. Tad pievieno burkānu un arī nedaudz pacepini, līdz tas iegūst skaisti brūnus sāniņus.
3
Liec katlā klāt čili, tomātus, cukuru un sāli. Uz lēnas uguns vāri apmēram 20 minūtes – līdz visi dārzeņi mīksti. Zupu sablendē.
4
Pievieno saldo krējumu un samaisi. Pagaršo, vai nevajag pievienot sāli un cukuru, un pasniedz ar dāsnu karoti grauzdiņu.