foto: Shutterstock
Zivju ēdieni
2022. gada 9. janvārī, 12:00

Rasoļņiks ar svaigu zivi

Kaislīgo makšķernieku sievām patiks. Protams, lai atvieglotu procesu, vari ņemt jau gatavu zivju buljonu un nopirkt veikalā vai tirgū zivs filejas. Bet – vai tad nezudīs zupas īpašā garša? Viss atkarīgs no gatavotāja meistarības.

Pagatavošana

140 min4 porcijas
1

Notīri, izķidā un, ja iespējams, izfilē zivis; noliec atsevišķi vārīšanai izmantojamās detaļas – lielās asakas, galvas bez žaunām, astes. Filejas sagriez lielos gabalos. Plāni sagriez citrona miziņu. Vienu burkānu un selerijas ceturtdaļu rupji sagriez. Sīpolu pārgriez uz pusi.

2

Katlā ar biezu dibenu izkausē sviestu, pievieno citrona miziņu un tajā nepilnu minūti apcep zivju vārāmās detaļas, pielej mazliet baltvīna, ļauj uzvirst un pievieno 2 litrus auksta ūdens. Liec klāt sagatavoto burkānu, selerijas sakni, sīpolu, pētersīļa sakni un 1 ķiploka daiviņu ar visu miziņu. Visu uzvāri, pievieno vīnu un uz mazas uguns turpini vārīt 1 stundu. Nokās buljonu.

3

Kamēr vārās buljons, noskalo grūbas, liec lielākā traukā ar vāciņu, pārlej ar 1½ glāzi verdoša ūdens, satin segā un ļauj, lai 1 stundu briest.

4

Pārgriez gurķus, izņem lielās sēklas, pārējo sīko sakapā. Sakapā arī zaļumus un atlikušo ķiploka daiviņu. Pannā izkausē 1 ēdk. olīveļļas, pievieno ķiploku, zaļumus, gurķus un, visu apmaisot, cep 3 minūtes. Puravu un burkānu sagriez ripiņās, puravu viegli apcep pāri palikušajā olīveļļā. Kartupeļus sagriez šķēlēs, selerijas kātus, ripās.

5

Uzbriedušās grūbas liec verdošā buljonā un vāri 20 minūtes, pievieno kartupeļus, burkānus un vāri vēl 10 minūtes. Tad pievieno puravu, seleriju un zandarta filejas gabalus, pasāli, sapiparo un turpini vārīt vēl 5 minūtes. Visbeidzot liec klāt gurķus, upeņu lapu un ļauj, lai uzvirst. Tad iespied zupā citrona sulu. Pasniedz ar skābo krējumu un kapātām dillēm.