Auzu pārslu putra angļu gaumē 3
Sastāvdaļas
- 2 1/4 glāzes ūdens
- 1 glāzes auzu pārslu
- 1/2 tējk. kanēļa
- 1/2 glāzes rozīņu
- 1/4 glāzes drupinātu valriekstu
- nažagals sāls
- pēc garšas piens, saldais krējums, sīrups vai medus
Mūs godprātīgi var pieskaitīt pie auzu rijējiem, kā romieši pirms piecpadsmit gadsimtiem nodēvēja jaunās ģermāņu tautas, kas klimta pa Ziemeļeiropu, – viņi deva auzas zirgiem un ēda paši, tāpēc arī bija tik naski uz jādelēšanu un kaušanos. Jo auzas, ziemeļu platumu grādu un piejūras klimata labība, labi sasilda, uzmundrina un piepilda vēderu. Patiesībā trīs stundās, kamēr cilvēka organisms pārstrādā auzu enerģiju savējā, siltā putra dod pamatīgu uzrāvienu.
Auzu putra nav diez ko fotogēniska, taču tajā slēpjas brīnumains spēks E, K un septiņu B vitamīnu, mangāna, dzelzs un kalcija, omega 3 taukskābju un deviņu dažādu minerālvielu fiziskajā veidolā, kas ļoti labvēlīgi ietekmē vielmaiņu. Biodinamiskās lauksaimniecības piekritēji zina, ka piektdiena, kad valdošā planēta ir Venera, ir īstā auzu diena. Tāpēc arī visos pasaules valdorfbērnudārzos tad ceļ galdā auzu putru un auzu cepumus.
Pagatavošana 2 porcijas
1
Uz straujas uguns uzvāra ūdeni, kuram pievienots sāls.
2
Verdošajā ūdenī ieber pārslas un maisot vāra vēl 5 minūtes.
3
Tad pievieno rozīnes, kanēli, valriekstus, ja vēlas arī pienu vai saldo krējumu, sīrupu vai medu, izmaisa, noņem no uguns un 5 minūtes zem vāka ļauj putrai uzbriest un pilnveidoties.
4
Pasniedz ar pienu un ko saldu.
3 komentāri