Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Publicitātes foto

Pildītās olas - recepte no Ulmaņlaiku pavārgrāmatas 2

Sastāvdaļas
  • Olas – 3 gab.
  • Sviests – 30-50 g
  • Kilo (ķilavas) – pēc garšas
  • Etiķis – pēc garšas
  • Zaļumi
Bez pildītām olām, šķiet, neiztiek neviens svētku galds, un, protams, arī neviena pavārgrāmata. Šī vienkāršā un iecienītā uzkodas recepte lasāma pavārgrāmatā “Ēdieni no iekšzemes produktiem”, kura izdota 1937. gadā Rīgā. Jāņem vērā, ka šai receptei sevišķi svarīgas svaigas olas, jo tad olu dzeltenums atrodas pa vidu un olu baltuma sieniņas ir biezākas. Attiecīgi vieglāk tās sapildīt un mazāks risks, ka olbaltuma sieniņas varētu saplīst. Kā zināt, vai ola svaiga? Pievērs uzmanību derīguma termiņam. Ļoti svaigas olas ir septiņas dienas pēc to izdēšanas. Ja no derīguma termiņa datuma atņemsiet 28 dienas, uzzināsiet, kad ola ir dēta un cik svaiga tā ir. Vissvaigākās parasti ir tieši vietējo ražotāju olas, jo tās nonāk veikalos vēlākais 48 stundās kopš to izdēšanas brīža, atgādina pārtikas tehnoloģe Natālija Lagzdiņa un Latvijas Apvienotās putnkopības asociācijas un izglītojošā projekta “Olas ir spēks!” eksperti.

Pagatavošana

1
Olas cieti novāra, noņem čaulu, pārgriež gareniski un pusēm un uzmanīgi izņem dzeltenumus, labi samaisa ar koka karoti, pievieno saberztus, no asakām atbrīvotus kilo vai tomātu biezeni un sāli, tad saputotu sviestu (tā vietā var ņemt arī labu, biezu skābu krējumu).
2
Šādi sagatavotu masu pilda olu baltumos un izgrezno ar zaļumiem, kilo vai tomātiem. Masu olu baltumos var iepildīt ar tējkaroti vai izspiest caur garnējamo cauruli, lietojot robaino galu.
3
Pildītās olas sakārto uz lēzenas bļodas, kas izklāta ar svaigām salātu lapām.

Skatīt visus komentārus

Uzkodas