Ķiploku ziedkātu mērce
Sastāvdaļas
- apmēram 1 kg ķiploku ziedkātu
- 0,5 l (ne mazāk!) olīveļļas (vai Iecavnieka nerafinētās rapšu eļļas)
- sāls pēc garšas
Mērci liek uz grauzdētas vai negrauzdētas maizes, labi garšos kā piedeva pie dārzeņiem, gaļas un makaronu ēdieniem.
Pagatavošana
1
Ķiploku ziedkātiem nogriež pašu augšdaļu ar ziedu, ko neizmanto. Sagriež mazākos gabaliņos, lai vieglāk ievietot gaļas mašīnas piltuvē.
2
Sagrieztos gabaliņus samaļ.
Svarīgi! Nemēģini izlaist šo posmu – sadzīves blenderi šādu slodzi neiztur!
3
Samalto masu porcijās liek blenderī (apmēram 1/3 trauka tilpuma), pielej daļu eļļas un pieliek sāli, rūpīgi sablendē. Pievienojamās eļļas daudzums atkarīgs no vēlamās mērces konsistences – biezākas vai šķidrākas –, kas noskaidrojas pirmās porcijas blendēšanas un degustēšanas gaitā.
4
Gatavo mērci pilda izkarsētās burciņās, aizvāko. Uzglabā ledusskapī vai pagrabā. Pagājušogad Inga daļai ķiploku mērces pievienoja arī rīvētu Parmas tipa sieru: viena ledusskapī noklīdusī burciņa līdz pavasarim bija uzglabājusies labi.