foto: No 100 Labi padomi arhīva
Konditoreja
2021. gada 18. decembrī, 10:00

Tradicionālais vācu Ziemassvētku našķis - štole

Par štoles priekšteci var uzskatīt baltmaizes raušus, no kuriem izveidoja cepto Kristus tēla simbolu. Garenais saldās mīklas kukulītis, kas piesūcināts ar kausētu sviestu un bagātīgi pārkaisīts ar pūdercukuru, simbolizē Kristus bērniņu – baltu un nevainīgu. Štoles simboliskā nozīme bieži vien vairs nav zināma, bet balto saldo kukulīti Ziemassvētku galdā liek gan Vācijā, gan Austrijā, gan citur pasaulē. Vienkāršākās štoles ir ceptas no saldas rauga mīklas, ko pēc izvēles var papildināt ar rozīnēm, mandelēm, lazdu riekstiem, marcipānu vai pat biezpienu, tā iegūstot gardo austriešu siera štoli. Mūsdienās mīklas raudzēšanas laiku var saīsināt, rauga vietā izmantojot cepamo pulveri. Tā iegūsim laiku, bet zaudēsim patieso garšu un labo enerģiju, daudzas reizes mīcot un apglaudot rauga mīklu.Gatavošana un raudzēšana 2 stundas 15 minūtes, cepšana 1 stunda - 1 stunda 20 minūtes

Pagatavošana

1

Miltus iesijā lielā bļodā un vidū izveido bedrīti. Tajā iedrupini raugu, ieber tējkaroti cukura, pielej pienu un visu sajauc ar nedaudz miltiem ieraugam. Bļodu nosedz ar dvieli un raudzē siltā vietā 20 minūtes.

2

Ieraugam pievieno atlikušo cukuru, vaniļas cukuru, šķipsniņu sāls, olas un visu rūpīgi samīci. Mīkla veidojas bieza un grūti mīcāma. Samīcīto mīklu savel bumbā un pārkaisi ar miltiem. Bļodu pārsedz ar dvieli un liec uz 40 minūtēm siltā vietā rūgt.

3

Mīklai pievieno mandeļu plāksnītes, sukādes, sadrupinātu marcipānu, rumu un vēlreiz samīci, tad savel bumbā, virsu pārkaisi ar miltiem, pārsedz ar dvieli un vēlreiz 30 minūtes uzraudzē siltā vietā.

4

Uzrūgušo mīklu liec uz virsmas, kas nokaisīta ar miltiem, un izrullē 25x35 cm taisnstūra formā, lai plāksnes vidus ir plānāks par malām. Ar rokām nogludini plāksnes garākās malas, lai tās ir gludas un apaļīgas, tad plāksni gareniski pārloki uz pusēm, lai virsējā mala ir nedaudz novirzīta no apakšējās. Štoli liec uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Pannu novieto siltā vietā un ļauj štolei “atdzīvoties” 30 minūtes. Cep aptuveni 1 stundu līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī.

5

Vēl karstu štoli bagātīgi aprasini ar kausētu sviestu un pārkaisi ar biezu pūdercukura kārtu.