Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Bezglutēna šokolādes kūka

Sastāvdaļas
  • 250 g tumšās šokolādes (vismaz 65 %)
  • 250 g sviesta
  • 1 ½ glāzes cukura
  • 7 lielas olas, istabas temperatūrā
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta
  • ¼ tējk. mandeļu ekstrakta
  • 2–3 tējk. ruma vai viskija, ja tīk
  • pūdercukurs un ogas – pasniegšanai
Māsas Gunta Nitiša un Baiba Ošmucniece, aizrautīgas kūku cepējas: “Gan mums, gan mūsu vīriem ļoti garšo deserts, tāpēc nevaram iedomājamas vakariņas bez saldēdiena. Tas ir punkts uz “i”, un laime pilnīga. Ar prieku dalāmies savā bezglutēna šokolādes kūkas receptē, ko var ātri pagatavot pat pēc garas darbdienas: tā ir viegli uztaisāma, iespaidīga un garšos visiem. Šī kūka derēs gan ikdienai, kad pēc vakariņām gribas pamieloties ar ko saldu, gan svētkiem, kad vēlies pārsteigt ciemiņus. Kūka ir izteikti šokolādīga, taču garšu buķeti vari papildināt ar ogām (velc ārā no saldētavas savus krājumus!) riekstiem, žāvētiem augļiem. Pasniedz ar saldējumu, putukrējumu vai ogu mērci.

Pagatavošana 10 porcijas

1
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un sagatavo kūkas formu (25 cm diametrā).
2
Šokolādi salauzi gabalos, sviestu sagriez kubiņos. Liec katliņā un ūdens peldē izkausē (superātri to paveiks mikroviļņu krāsns, arī ūdens peldē). Kad šokolāde un sviests gandrīz izkusuši, noņem no uguns, pievieno cukuru un maisi, kamēr viss tik tiešām izkūst un masa kļuvusi maiga un gluda. Ļauj, lai dažas minūtes padziest.
3
Pārliec masu miksera traukā un, kuļot vidēji ātri, piesit pa vienai olas. Galvenais nosacījums – pievienot pa vienai olai, katru reizi kult, līdz masa ir kļuvusi gaisīga un maiga, tikai tad piesist nākamo. Pēc pēdējās olas masai ir jābūt gaišai un spīdīgai.
4
Pievieno vaniļas un mandeļu ekstraktu. Ja vēlies, pievieno arī rumu vai viskiju; ja zini, ka kūku ēdīs tikai pieaugušie, to vajadzētu darīt, jo alkohols bagātina gan garšu buķeti, gan aromātu. Ir arī īstā reize masā iejaukt žāvētus augļus, ogas vai riekstus – ja esi izlēmusi to darīt; sasmalcinātas grauzdētas mandeles, valrieksti un Indijas rieksti ideāli sader ar šokolādi. Un neaizmirsti samaisīt!
5
Kūkas formas apakšu izklāj ar cepampapīru, lej sagatavoto masu formā un liec cepeškrāsnī uz 35 minūtēm. Pārbaudi, vai kūka ir gatava, – malām un virsai jābūt izcepušām, viducim nedaudz kustīgam. Izņem no cepeškrāsns un ļauj 15 minūtes padzist.
6
Pirms pasniegšanas pārkaisi kūku ar pūdercukuru. Griez gabaliņos, liec uz šķīvjiem kopā ar saldējumu, putukrējumu, ogām vai ko citu, ko sirds kāro.

Pievienot komentāru

Konditoreja