foto: Shutterstock
Konditoreja
2022. gada 28. martā, 14:00

Vienkārši un neierasti: sodas maize

Sodas maizi ir iecienījuši serbi, austrieši, poļi un skoti, taču īru cepums pasaulē ir vispopulārākais. Sodas burvība gan šajā gadījumā ir... iegūtais laiks, jo mīkla bez ilgas raudzēšanas sanāk gaisīga un čaugana. Arī jāmīca tā nav, tieši pretēji – ātri un viegli jāsaveļ, lai paniņas un milti saķep; ja rūpīgi mīcīsi, maize būs cieta kā akmens. Sodas maize būs garda tāpat vai ar piciņu sviesta, to var piekost pie gaļas uzkodām vai pamērcēt sātīgā mērcē.

Pagatavošana

35 min
1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem. Iesmērē apaļu cepamformu. Lielā bļodā iesijā miltus un sodu, pievieno sāli, 1/3 daļu siera un ar rokām visu kārtīgi sajauc.

2

Miltos un sodā izveido iedobumu un tajā ielej lielāko daļu paniņu. Ar roku saraus kopā miltus un paniņas un sastrādā mīklā, taču nemīci to. Pievieno atlikušās paniņas un turpini uzmanīgi jaukt, līdz mīkla ir maiga un viendabīga.

3

Uz iemiltotas darba virsmas mīklu izrullē aptuveni 35 x 20 cm lielumā. Liec to cepamformā, nozied ar pāri palikušo eļļu un pārkaisi ar sieru. Cep 18–25 minūtes, tad samazini cepeškrāsns temperatūru līdz 200 grādiem un turpini cept vēl 10 minūtes. Maizītei jāsanāk zeltaini brūnai un viducī mīkstai. Izņem no formas un uz restītēm dažas minūtes atvēsini, tad griez gabalos un pasniedz.