OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gaļas ēdieni
2024. gada 11. februārī, 19:29

Liellops Burgundiešu gaumē

Šī recepte mūsdienas vēl daudziem ir noslēpums. Gadiem ejot recepte mainījās atkarībā no pieejamajiem produktiem, bet galvenais vēl joprojām ir liellopa gaļa, vīns, sīpoli, sēnes. Kopš 2009. gada šī recepte izraisa paaugstinātu interesi. Galvenokārt, pateicoties autobiogrāfiskajai filmai "Džūli un Džūlija". Filmas galvenā varone Džūlija Čailda bija recepšu gramatas par franču virtuvi autore. Un nozīmīgu lomu šis ēdiens nospēlēja otras galvenās varones, nevienam vēl toreiz nepazīstamas rakstnieces-neveiksminieces Džūlī Pauelas dzīvē. Ar šo ēdienu sākās viņas kulinārās mākslas apguve un blogs. Interesanti, ka Džūlijas Čaildas pirmajā pavāŗgrāmatas variantā, kas izdota 1961. gadā, šī recepte aizņēma veselas 10 lapaspuses!

Pagatavošana

1

Sīpolu, ķiploku un burkānu notīrīt. Sīpolu un ķiplokus smalki sagriezt, burkānu sagriezt ripiņās. Liellopa gaļu ierīvēt ar sāli un pipariem un sagriezt palielos gabalos. Katlā ar biezām sienām uzkarsēt eļļu un apcept gaļu. Gaļu pārlikt šķīvī un tajā pašā eļļā apcept sīpolus, ķiplokus un burkānus apm. 10 min. Pievienot sagrieztus tomātus un sautēt vēl 5 min. Pievienot pus-pudeli vīna un sautēt vēl 10 min. Pieliet atlikušo vīnu un 1glāzi ūdens un uzvārīt.

2

Gaļu pārlikt atpakaļ katlā, pievienot lauru lapu, smaržīgos piparus,timiānu un sautēt apmēram 1 stundu.

3

Notīrītus šalotes sīpolus pārliet ar vārošu ūdeni un 5 min. vārīt. Noliet ūdeni un atdzesēt. Lielākās sēnes sagriezt četrās daļās, mazās atstāt kā ir. Bekonu sagriezt kubiņos. Uz sausas pannas apcept bekonu, pievienot sēnes un sīpolus un cept vēl minūtes 10. Pievienot pēc garšas sāli un piparus.

4

Gatavu gaļu izņemt no katla un šķidrumu novārīt uz pusi.

5

Džulija Čailda rekomendē gaļu kopā ar dārzeņiem pāris minūtes pavārīt mērcē pirms pasniegt ēdienu galdā.