foto: Shutterstock
Gaļas ēdieni
2021. gada 12. maijā, 14:00

Karbonāde franču gaumē

Neskatoties uz nosaukumu, šis nav franču virtuves ēdiens. Oriģinālais ēdiena nosaukums ir Veau Orloff, un pirmo reizi tas pagatavots Parīzē grāfam Orlovam, imperatores Jekaterinas favorītam. Tas ir sacepums no teļa gaļas ar kartupeļiem, sēnēm, sīpoliem, sieru un Bešamela mērci. Padomju laikos, kad veikalos valdīja totāls deficīts, šis ēdiens piedzīvoja otru atdzimšanu. Saimnieces, cenšoties nekrist kaunā ciemiņu priekšā, atcerējās par šo ēdienu - teļa gaļu aizvietoja ar cūkgaļu, Bešamela mērci ar majonēzi, sēnes un kartupeļi pavisam pazuda, dodot priekšroku tomātiem. Sākumā pat siera nebija, taču 80. gados, ar siera parādīšanos veikalos, tas atkal ieņēma savu vietu. Izmēģiniet šo leģendāro recepti arī jūs!

Pagatavošana

45 min3 porcijas
1

Gaļu sagriezt porcijas gabalos un izklapēt. Sieru sarīvēt. Sīpolus sagriezt plānos gredzenos. Tomātus sagriezt šķēlītēs. Olu uzputot ar sinepēm un eļļu, pievienojot pēc garšas sāli un svaigi maltus piparus.

2

Karstumizturīgā formā liek slāņos gaļu, sīpolus un tomātus. Pārliet ar mērci un pārkaisīt ar pusi rīvēta siera. Cept iepriekš uzkrsētā krāsnī 180 grādos apm. 15 min. Pārkaisīt ar atlikušo sieru un cept vēl 10-15 min, līdz veidojas zeltaina siera cepurīte.

3

Gaļu pasniedz griežot gabalos, lai slāņi nejūk. Klāt pasniedz sautētus dārzeņus vai vārītus kartupeļus.