foto: Shutterstock
Deserti
2024. gada 24. jūlijā, 10:00

Mājās gatavots klasisks vaniļas saldējums

Ļoti labi garšo pats par sevi, bet tikpat labi noder par pamatu citu garšu saldējumiem. Ņem vērā, ka saldējuma gatavošanā svarīga loma ir cukuram – jo vairāk cukura, jo krēmīgāka un maigāka konsistence. Ja izmanto medu kā saldinātāju, ņem vērā, ka sasalis medus ne visai labi ietekmē saldējuma konsistenci, tāpēc nevajadzētu cukuru pilnībā aizstāt ar medu. Savukārt olas padara saldējumu vēl krēmīgāku, un tieši krēmīgums ir tas, kas daudziem saldējumu padara par īstu kārumu. Lai saldējums iegūtu gaisīgumu, tajā jāieputo daudz gaisa. Tāpēc arī saldēšanas procesā saldējums ik pēc brīža ir jāapmaisa vai jāsakuļ.

Pagatavošana

1

Vaniļas pāksti pārgriez gareniski uz pusēm un ar spicu karotīti izkasi mīkstumu. To kopā ar pašu pāksti, pienu un 250 ml krējuma uzvāri, tad noņem no uguns un atstāj, lai pusstundu ievelkas.

2

Vaniļas pāksti izņem no katla un piena maisījumu no jauna uzvāri.

3

Olu dzeltenumus ar cukuru saputo gaišā krēmā. Nepārtraukti maisot, pievieno karsto pienu.

4

Katliņu liec karsta ūdens peldē un ar putojamo slotiņu saputo gaisīgu krēmu.

5

Pārliec katliņu aukstā ūdenī un turpini putot, līdz masa ir remdena.

6

Atlikušo krējumu saputo stingrās putās un iecilā atdzisušajā saldējumā.

7

Liec saldētavā un atstāj vismaz uz 4–5 stundām, ik pa pusstundai apmaisi.