Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock.com

Ķirbja risoto

Sastāvdaļas
  • 2,5 l vistas buljona
  • 400 g smalko karnaroli* rīsu
  • 220 g ķirbja, sagriezta gabaliņos un 12 stundas izmērcēta pienā
  • ½ l piena
  • 125 g sausa baltvīna
  • 50 g sviesta
  • 1 sīpols, sīki kapāts
  • sāls, melnie pipari, svaigi rīvēts muskatrieksts – pēc garšas
Šī ir slavenā itāļu pavāra Džordžo Lokatelli recepte. Viņa vārdu vajadzētu iegaumēt tiem itāļu virtuves faniem, kuri vēl nav iemācījušies itāļu valodu, jo viņa tradicionālo itāļu ēdienu receptes un produktu pagatavošanas skaidrojumi angļu valodā ir nereti daudz noderīgāki par oriģinālajām receptēm. Lokatelli romantiskās mistikas apdvestās itāļu virtuves durvis plaši atver arī tiem, kuri nav dzimuši un auguši Itālijā, bet mīl tās ēdienus un dzērienus kā sevi pašu. Zināmā mērā par to jāpasakās Lokatelli vecākiem un vecvecākiem – viņš ir izaudzis restorānā. Interesanti, ka abi viņa vectēvi ir komunisti, taču tas viņiem nav traucējis uzturēt laba ēdiena kultu. Iespējams, tas ir rosinājis brālības gēna attīstīšanos – kad jaunais Džordžo pilnveidošanās nolūkos strādāja Parīzē, viņš bijis šokā par šefpavāra plosīšanos: franči viņu ne reizi nav nosaukuši vārdā. Parīzes smalkajā restorānā viņš ir bijis tikai idiots vai itālis… Viņaprāt, garšīgu ēdienu spēj pagatavot tikai laimīgs un apmierināts cilvēks, kas mīl savu darbu un ciena savus kolēģus.

Pagatavošana 4 porcijas

1
Uzsildi (vai pagatavo) buljonu. Risoto pagatavošanai ņem smagu pannu ar biezu dibenu, izkausē tajā sviestu un apcep sīpolus un pusi ķirbja, kas izņemts no piena un notecināts. Aptuveni 5 minūtes, lēni maisot, apcep visu, līdz kļūst mīksts, bet ne brūns. Pievieno rīsus un maisot apcep tos. Pievieno vīnu un, lēni maisot, ļauj, lai tas izgaro, līdz rīsi un sīpoli kļūst sausi.
2
Pievieno rīsiem buljonu – dari to nelielām porcijām: piešļāc, maisi, līdz ūdens ir izgarojis, piešļāc nākamo porciju, maisi, līdz izgaro… To atkārto, līdz viss buljons ir sasautēts ar rīsiem. Pirms pēdējās buljona devas pievieno atlikušo ķirbi un visu, maigi maisot, sasautē līdz gatavībai. Gatavs ir tad, kad rīsi ir no ārpuses mīksti, bet viducī – mazliet cieti. Kā saka itāļi: al dente. Gatavajam ēdienam pārrīvē muskatriekstu, taču nepārcenties – ne visiem tā savdabīgais aromāts un garša ir tīkama.

Pievienot komentāru

Dārzeņu ēdieni