foto: Shutterstock.com
Uzsildi (vai pagatavo) buljonu. Risoto pagatavošanai ņem smagu pannu ar biezu dibenu, izkausē tajā sviestu un apcep sīpolus un pusi ķirbja, kas izņemts no piena un notecināts. Aptuveni 5 minūtes, lēni maisot, apcep visu, līdz kļūst mīksts, bet ne brūns. Pievieno rīsus un maisot apcep tos. Pievieno vīnu un, lēni maisot, ļauj, lai tas izgaro, līdz rīsi un sīpoli kļūst sausi.
Pievieno rīsiem buljonu – dari to nelielām porcijām: piešļāc, maisi, līdz ūdens ir izgarojis, piešļāc nākamo porciju, maisi, līdz izgaro… To atkārto, līdz viss buljons ir sasautēts ar rīsiem. Pirms pēdējās buljona devas pievieno atlikušo ķirbi un visu, maigi maisot, sasautē līdz gatavībai. Gatavs ir tad, kad rīsi ir no ārpuses mīksti, bet viducī – mazliet cieti. Kā saka itāļi: al dente. Gatavajam ēdienam pārrīvē muskatriekstu, taču nepārcenties – ne visiem tā savdabīgais aromāts un garša ir tīkama.