Nils Freivalds pats piesakās premjera amatam; frakcijas ironizē
Freivalds uzsvēra, ka viņa līdzšinējā pieredze un zināšanas, strādājot valsts pārvaldē, gan Satiksmes ministrijas valsts sekretāra amatā, gan iegūtā pieredze, ieņemot vadošus amatus lielos valsts uzņēmumos, ir pietiekamas, lai atbilstu prezidenta izvirzītajiem kritērijiem ieņemt šādu amatu.
Politika
2013. gada 20. decembris, 17:48

Nils Freivalds pats piesakās premjera amatam; frakcijas ironizē

Jauns.lv

Bijušais "Pasažieru vilciena" (PV) valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds, kurš bija spiests atkāpties PV skandalozā vilcienu iepirkuma dēļ, pieteicies premjera amatam un nosūtījis pieteikumu visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem ar lūgumu nominēt viņu par kandidātu Ministru prezidenta amatam.

Freivalds pavēstīja, ka jauna Ministru prezidenta amata kandidātu atlase arvien vairāk liecina par politisko mazspēju. Viņaprāt, pašlaik netiek piedāvāts neviens spēcīgs kandidāts, kas uzņemtos pildīt Valsts prezidenta izvirzītos uzdevumus. Turklāt valdības vadīšana tiek vērtēta kā īstermiņa uzdevums priekšvēlēšanu gaisotnē, nevis kā valstiski atbildīgs amats.

Bijušais PV vadītājs uzskata, ka gan Valsts prezidents Andris Bērziņš, gan sabiedrība vēlas redzēt Latvijas un tās reģionu stratēģisko mērķu noteikšanu. Valsts iedzīvotāji vēlas sajust reālu dzīves apstākļu uzlabošanos, pensionāriem, medmāsām, policistiem, pedagogiem un citiem sabiedriskā sektora darbiniekiem ir jāsaņem pienācīgi līdzekļi, lai uzturētu sevi un savas ģimenes.

Freivalds uzsvēra, ka viņa līdzšinējā pieredze un zināšanas, strādājot valsts pārvaldē, gan Satiksmes ministrijas valsts sekretāra amatā, gan iegūtā pieredze, ieņemot vadošus amatus lielos valsts uzņēmumos, ir pietiekamas, lai atbilstu prezidenta izvirzītajiem kritērijiem ieņemt šādu amatu.

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns izteicās, ka ir grūti komentēt Freivalda pieteikšanos premjera amatam, bet esot apsveicama šāda iniciatīva, ka cilvēks uztraucas par to, ka valstij nepieciešams premjers.

Smiltēns sacīja, ka "Vienotība" par turpmāko rīcību jaunas valdības veidošanā lems nākamajā piektdienā. Viņaprāt, pat "viscītīgākie darba rūķi" Ziemassvētku laikā nemeklēs jaunu valdības vadītāju.

Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Demiters atzina, ka, viņaprāt, Freivalda iniciatīva nav nopietna. "Tas izskatās pēc cirka, tikpat labi es [premjera amatam] varētu virzīt savu kaimiņu," ironiski sacīja Demiters. Viņš arī pastāstīja, ka nākamnedēļ RP frakcijas sēdes nav plānotas, bet vajadzības gadījumā tās varot sasaukt jebkurā brīdī.

Ar RP līdzīgās domas ir arī Nacionālās apvienība (NA). Apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis norādīja, ka vispirms Freivalda iniciatīva jāizvērtē frakcijā un pēc tam var lemt, vai ar viņu tikties. "No manas puses gan - diez vai. Šis viss process arvien vairāk atgādina farsu," sacīja Cilinskis.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzskata, ka reakcijai uz Freivalda aicinājumu jābūt un viņu aicinās uz tikšanos frakcijā. "Es domāju, ka mums jābūt gandarītiem, ja kandidāts piesakās pats. Šajā situācijā, kad ir kritisks brīdis, tas ir vērā ņemami," viņš teica.

"Saskaņas centra" (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins pauda, ka gadījumu, kad premjera amata kandidāti piesakās paši, nav retums, jo arī Ivars Godmanis savulaik pieteicies pats. "Pirms pieteikties katram jāizvērtē ne tikai savas vēlmes, bet arī spējas," viņš vienlaikus norādīja.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") demisionēja Zolitūdes traģēdijas dēļ. "Vienotības" iepriekš izvirzītos kandidātus prezidents ir noraidījis, un valdības vadītāja meklējumi joprojām turpinās.

Ja prezidentu neapmierinās partiju izvirzītie kandidāti, viņš pats nosauks kandidātu 7.janvārī.

BNS, Foto: Evija Trifanova/LETA