Cilvēki piketē pret mikrouzņēmuma nodokļa likvidēšanu, deputāti neuzskata par vajadzīgu aprunāties. FOTO. VIDEO
Protestētāji pauda, ka pienāks brīdis, kad "vadzis lūzīs", un aicināja policistus nākotnē nestāvēt ceļā, kad pie Saeimas ieradīsies 5000 vai 10 000 cilvēku.
Sabiedrība
2016. gada 23. novembris, 11:42

Cilvēki piketē pret mikrouzņēmuma nodokļa likvidēšanu, deputāti neuzskata par vajadzīgu aprunāties. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Divi protestētāji, kas iebilst pret mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu, šodien Saeimas ēkas priekštelpā sarunā ar ēkas sargiem - policistiem - asi kritizēja deputātus un atnesa parlamentāriešiem rūgušpienu.

Aktīvākais mītiņa dalībnieks norādīja, ka neredz pamatu maksāt nodokļus "šiem mērgļiem", skaidrojot, ka labāk naudu izlietotu sev tuvo cilvēku vajadzībām. Protestētāji pauda, ka pienāks brīdis, kad "vadzis lūzīs", un aicināja policistus nākotnē nestāvēt ceļā, kad pie Saeimas ieradīsies 5000 vai 10 000 cilvēku.

Viens no dalībniekiem plastmasas spainī, uz kura rakstīts "Nodokļi cūkām", atnesis rūgušpienu, lai "deputāti nokaunas". Viņš nepaklausīja policistu vairākkārtīgiem norādījumiem spaini iznest ārā no Saeimas ēkas.

Kad parlamenta sēdes pārtraukumā deputāti sāka nākt ārā no Saeimas, palikušie apmēram 100 protestētāji izsvilpa parlamentāriešus un veltīja viņiem lamas un dažādus apzīmējumus, piemēram, "vecie komunisti".

Mītiņa dalībnieki izmantoja iespēju iztaujāt un atbildību prasīt ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V). Skaidrāk izteikties ministru aicināja arī deputāts Artuss Kaimiņš ("KPV LV").

Pirms tam pasākuma dalībnieki uzmanību piesaistīja ar troksni, saplēšot līdzpaņemtos melnos balonus.

 

Saeimas vairākums šodien noraidīja Latvijas Reģionu apvienības (LRA) priekšlikumu Saeimas sēdes sākumā izsludināt pārtraukumu uz 20 minūtēm, lai deputāti varētu aprunāties ar protestētājiem pret mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu.

Par pārtraukuma izsludināšanu balsoja LRA, "Saskaņas" un "No sirds Latvijai" deputāti, kā arī Kaimiņš, savukārt "pret" vai atturoties balsoja "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti.

Jau vēstīts, ka šodien pie Saeimas vairāk nekā 250 cilvēki piedalījās piketā ar mērķi atturēt deputātus no lēmuma likvidēt mikrouzņēmumu nodokli (MUN).

Mītiņa dalībnieki ieradušies ar plakātiem, kuros rakstīts "Atgriezos, lai aizbrauktu?", "www.latvija.ee", "Nebūs mikro/būs jums nekro", "Mēs neesam muļķi, mēs neaizmirsīsim" u.c. saukļi.

Daļa dalībnieku ieradusies ar melniem baloniem. Protesta idejas atbalstītāji klātesošos ik pa laikam uzrunā skaļrunī.

Kā ziņots, piketā tiek pieprasīts atcelt obligātās sociālās iemaksas, kas MUN maksātājiem jau no nākamā gada būs jāmaksā ik mēnesi, pat ja konkrētajā periodā uzņēmums neguva ienākumus, aģentūru LETA informēja piketa rīkotāju pārstāve Kristīna Putinceva.

"Ir aptaujāti daudzi MUN maksātāji, kuri atzinuši, ka obligātās sociālās iemaksas 97 eiro apmērā būs iemesls atlaist darbiniekus, samazināt algas vai pavisam pārtraukt uzņēmējdarbību. Vairāki mazie uzņēmēji atzinuši - ja MUN tiks atcelts, viņiem nākšoties emigrēt no Latvijas un no jauna sākt savu biznesu kādā citā, mazajai uzņēmējdarbībai labvēlīgākā valstī," sacīja Putinceva.

Piketu pieteikušas privātpersonas - MUN maksātāji, kuriem tieši šis nodoklis ar atvieglotajiem nosacījumiem nesen ļāvis sākt savu uzņēmējdarbību. Piketa rīkotāji uzskata, ka MUN likvidēšana, kā arī līdz tam noteiktās obligātās sociālās iemaksas finansiāli liegs attīstīt darbību, jo citi nodokļa maksāšanas režīmi konkrētā situācijā nav piemēroti un izdevīgi.

"Līdz šim mēs, līdzīgi kā citi Latvijas iedzīvotāji, par visām valstī notiekošajām nejēdzībām uzzinājām medijos un dusmojāmies savās virtuvēs. Taču nejēdzības turpinās, un politiķi arvien biežāk pieņem tautas vairumam nelabvēlīgus lēmumus, kas ir attālināti no realitātes. Tāpat vēriens, ar kādu valsts budžeta nauda tiek tērēta daudziem publiskiem projektiem, kā arī varas pārstāvju ērtībām un idejām, nav samērīgs ar to, kāda finansiālā situācija ir lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju," uzsvēra Putinceva.

Saeima šodien galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija iepriekš noraidīja priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu.


LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA