"Maxima" traģēdijā cietušie aicina izveidot piemiņas vietu un apbalvot glābējus
Amatpersonas tiek aicinātas arī izveidot sagruvušā veikala "Maxima" vietā piemiņas vietu un garantēt, ka tā paliks par traģēdijā bojāgājušo piemiņas vietu uz visiem laikiem, kā arī atbalstīt ideju par traģēdijā bojāgājušo piemiņas grāmatas izdošanu.
Sabiedrība
2014. gada 13. februāris, 13:49

"Maxima" traģēdijā cietušie aicina izveidot piemiņas vietu un apbalvot glābējus

Jauns.lv

"Maxima" traģēdijā bojāgājušo ģimenu pārstāvji un cietušie aicina ar valsts apbalvojumu apbalvot glābšanas operācijas dalībniekus, izveidot sagruvušā veikala vietā piemiņas vietu un ir gatavi izvirzīt savus pārstāvjus darbam "Maxima" traģēdijas seku izmeklēšanas sabiedriskajā komisijā, ja tāda tiks izveidota, aģentūrai BNS pavēstīja brīvprātīgo grupas vadītāja Regīna Ločmele.

Trešdien Rīgas pašvaldības telpās notika "Maxima" traģēdijā bojāgājušo ģimenu pārstāvju un cietušo pirmā sapulce, kurā piedalījās 75 cilvēki.

Sapulce atbalstīja aicinājumu Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, premjerministrei Laimdotai Straujumai, Rīgas mēram Nilam Ušakovam un Ordeņu kapitula kancleram Jurim Bindem, kā arī izvirzīja aktīvistu grupu sabiedriskās organizācijas veidošanai, kuras mērķis būs ar "Maxima" traģēdiju saistīto sociālo un humanitāro problēmu apzināšana un risināšana.

Aicinājumā lūgts ar valsts apbalvojumu apbalvot gan tos glābējus, kuri gājuši bojā vai tika ievainoti, gan tos glābšanas operācijas dalībniekus, kuri palika dzīvi, ieskaitot visus brīvprātīgos un cietušos, kuri palīdzēja citiem, mediķus un policijas darbiniekus, izslēdzot no šā saraksta glābšanas darbu organizētājus un vadītājus.

Amatpersonas tiek aicinātas arī izveidot sagruvušā veikala "Maxima" vietā piemiņas vietu un garantēt, ka tā paliks par traģēdijā bojāgājušo piemiņas vietu uz visiem laikiem, kā arī atbalstīt ideju par traģēdijā bojāgājušo piemiņas grāmatas izdošanu. Visi līdzekļi, kas tiks iegūti, izdodot šo grāmatu, tiks virzīti "Maxima" traģēdijā bojāgājušo piemiņas iemūžināšanai un traģēdijā bojāgājušo ģimeņu locekļu un cietušo humānajai palīdzībai.

Tāpat sapulcējušies vienojās, ka ir gatavi izvirzīt darbam "Maxima" traģēdijas seku izmeklēšanas sabiedriskajā komisijā, ja tāda tiks izveidota, savus pārstāvjus, un cer, ka traģēdijā bojāgājušo ģimeņu pārstāvju un cietušo viedoklis tiks respektēts.

Sapulces sākumā tās dalībnieki arī tikās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu un Rīgas Sociālā dienesta vadītāju Ervinu Alksni, kuri atbildēja uz Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo ģimeņu pārstāvju un cietušo jautājumiem.

Lielveikala "Maxima" jumts Zolitūdē sagruva 21.novembrī. Traģēdijā gāja bojā 54 cilvēki, starp viņiem arī trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābēji.

BNS/Foto: Ieva Čīka, LETA