Ko iespējamais jaunais Rīgas mērs Vilnis Ķirsis darīs citādāk nekā Ušakovs?
Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis, kurš pretendē uz Rīgas mēra amatu, teic, ka par galvaspilsētas vizītkarti ir kļuvusi korupcija, ar ko viņš ir gatavs cīnīties pat atlaižot daudzus tautā labi zināmus cilvēkus.
Politika
2016. gada 28. novembris, 15:12

Ko iespējamais jaunais Rīgas mērs Vilnis Ķirsis darīs citādāk nekā Ušakovs?

Jauns.lv

Partijas „Vienotība” līderis gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Vilnis Ķirsis uzskata, ka galvaspilsētas trīs galvenās problēmas ir: attīstības vīzijas trūkums, nesakārtotā transporta infrastruktūra un korupcija, kas jau kļuvusi par savdabīgu Rīgas vizītkarti. Viņš portālam Kasjauns.lv izstāsta savu plānus.

„Ja skatāmies uz Rīgas lielo bildi, tad galvenā problēma ir tā, ka Rīgai nav attīstības vīzija - kur mēs iesim, kur nonāksim? Ir tādas epizodiskas lietas, kas tiek darītas, bet tās nav daļiņas no kaut kāda lielāka mērķa. Pirmāk domāju, ka Rīgai ir jāiezīmē mērķis, tai ir jāvirzās vairāk uz Rietumiem.

Uzskatu, ka šobrīd Rīga attīstās tādēļ, ka tai ir vēsturiskas priekšrocības, tīri dabīgas – tā ir liela, lielākā pilsēta reģionā, tāpēc tā ir pievilcīga un šeit notiek lietas, bet tās faktiski notiek par spīti, nevis pateicoties Rīgas domes darbam. Es proaktīvi ietu un runātu ar konkrētiem investoriem un uzņēmumiem, vilktu viņus uz Rīgu – nāciet uz šejieni atradīsim jums telpas, cilvēkus, darbiniekus un iekārtosim jūs! Rīgai ir visi priekšnosacījumi, lai šeit veidotos labi apmaksātas darba vietas.

Otrām kārtām - infrastruktūra. Šai laikā uz priekšu nav pavirzījušies nekādi lieli projekti – ne Ziemeļu koridors, ne Austrumu maģistrāle. Rīgas ielu kopējais garums ir 1400 kilometru. Lai vismaz saglabātu esošo ielu stāvokli, katru gadu ir jānoasfaltē vismaz 70 km, šovasar tika noasfaltēti tikai 10 km, un pilsēta jau tad apstājās, jo viss tika darīts ļoti haotiski, ir jābūt plānam vairākus gadus uz priekšu, kā visu to realizēt.

Nu un, protams, korupcija ir kļuvusi par Rīgas vizītkarti. Centrāltirgū visi paviljonu vadītāji ir „Saskaņas” biedri vai viņu fitnesa treneri. Mēs redzam, kas notiek Satiksmes departamentā – no turienes viens pēc otra tiek aizvākts roku dzelžos.

Rīgas satiksmes, Rīgas namu pārvaldnieka vadība noteikti jāmaina, tās vietā jāieliek profesionāli cilvēki, kas visu var sakārtot. Cilvēki arī ar Rīgas namu pārvaldnieku ir ļoti neapmierināti. Un ja cilvēki astoņos gados nespēj parādīt rezultātu, tad viņi acīmredzot to vispār nespēj parādīt.

Tie ir trīs galvenie mani darbības bloki – darbavietas, ceļu infrastruktūra un korupcija.

- Kādas ir trīs lietas, ko reāli varat solīt rīdziniekiem, ja nonāksiet pie varas Rātsnamā?”

- Ar konkrētām lietām klajā nākšu janvārī. Bet, ja runājam par korupciju, tad tā noteikti būtu pretkorupcijas komisijas atjaunošana, kas kādreiz Rīgā bija, bet kuru Ušakova kungs likvidēja.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Makare/LETA