Ugunsdzēsēji glābj zaķi, poniju un apmaldījušos stirnu. Lieldienu nedēļas dīvainību TOPS
Lieldienās vairākās Eiropas zemēs iecienīts pilsētu laukumus rotāt ar salmu zaķu figūrām. Nu šī mode atnākusi arī līdz Jelgavai, bet dažiem jelgavniekiem mākslīgie garauši nav patikuši. Viens no trim salmu zaķiem pirms nedēļas nosvilināts.
112
2014. gada 19. aprīlis, 05:42

Ugunsdzēsēji glābj zaķi, poniju un apmaldījušos stirnu. Lieldienu nedēļas dīvainību TOPS

Jauns.lv

Ugunsdzēsējiem šajā pirmssvētku nedēļā nācās cīnīties un glābt veselu lērumu dzīvnieku – Berģos kāds āzis bija aizķēdējies aiz ponija siksnas un ponijs sācis ārdīties, Kalngalē palīdzība bija nepieciešama mežā noklīdušai stirnai, bet Jelgavā dega salmu zaķis. Kasjauns.lv piedāvā nedēļas dīvainību TOP 5.

Jelgavā sadedzina Lieldienu salmu zaķi

Ja Zviedrijas austrumu pilsētā Jēvlei par ikgadēju tradīciju kļuvusi slavenā Ziemassvētku salmu āža dedzināšana, neskatoties uz to, ka to rūpīgi apsargā vietējā policija, tad Jelgavā, iespējams, tapusi jauna salmu figūru dedzināšana latviešu gaumē. Tika pie mums āža vietā ir zaķis un dedzināšana notiek nevis Ziemassvētkos, bet gan pirms Lieldienām.

Neilgi pēc deviņiem vakarā ugunsdzēsēji saņēma informāciju, ka Raiņa parkā deg salmu zaķis. Ugunsdzēsēju ierašanās brīdī viens no zaķiem jau pilnībā bija liesmu pārņemts, taču abus pārējos salmu dekorus no sadegšanas izdevās nosargāt.

Svētdien figūras metāla karkass jau bija aizvākts, un par iepriekšējās dienas notikumiem liecināja tikai melni izdedzis zemes pleķis. Pēc pāris dienām sadegušā zaķa vietā uzradās jauns, bet policija tagad mēģina noskaidrot dedzinātāju personības.

Berģu bērnudārza ugunsdzēsēji glābj āzi, kas aizķēries aiz ponija

Visnotaļ ekstrēmu izklaidi otrdien nācās piedzīvot Berģu bērnudārza mazuļiem. Bērnus izklaidēt pirms Lieldienām bija ieradušies mūsu mazākie brāļi, bet jautrais pasākums izvērtās par teju vai trilleri.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka uz bērnudārzu atvestais āzis ar ragiem aizķēries aiz ponija siksnas un abi dzīvnieki kļuvuši nemierīgi, līdz ponijs sācis āzi vilkt pa zemi. Pieaugušie nav varējuši pašu spēkiem āzi atsvabināt, tāpēc saukuši palīgā glābējus, kuri ieradušies notikuma vietā un problēmu atrisinājuši. Glābējiem operatīvi izdevies pārgriezt sapinušās saites un dzīvniekus atbrīvot. Lai gan dzīvnieki bijuši satraukti, tie nav cietuši. Arī bērniem nekas slikts nenotika, tikai pārdzīvojumi gan bija pamatīgi.

Kalngalē ugunsdzēsēji glābēji glābj stirnu

Savukārt trešdien Pierīgas ugunsdzēsējiem glābt „īpašo klientu” no zvēru pasaules nācās traukties uz Kalngali. 16. aprīlī glābēji kādā Kalngales privātmājas teritorijā noķēra iemaldījušos stirnu, kuru pēc tam atlaida mežā. Stirna, lai gan maza, izrādīja ļoti cienīgu pretsparu, tā kā vairākiem glābējiem nācās pasvīst, lai viņu saudzīgi sagūstītu un pēc tam atbrīvotu.

Trešdien pievakarē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes 3. daļas darbinieki noķēra kādā Carnikavas novada Kalngales privātmājas teritorijā iemaldījušos stirnu, kas divas diennaktis neesot varējusi atrast ceļu atpakaļ uz mežu.

Ik pēc diviem gadiem uz Latvijas ceļiem parādās „zelta gredzenu” krāpnieku bandas

Ir lietas, kas nemainās un notiek ar apskaužamu regularitāti. Latvijā tās ir tā dēvētās „zelta gredzenu” bandas, kuras uz Latvijas ceļiem parādās ik pēc diviem gadiem. Krāpnieku bandas sastāvā ir melnīgsnēji vīrieši (iespējams, no Rumānijas vai Bulgārijas), kuri, izlikdamies par tūristiem, nostopē garāmbraucošās automašīnas un lūdz aizdot naudu benzīnam. Kā garantiju, viņi lētticīgajam naudas aizdevējam iesmērē lētu bižutērijas pakaļdarinājumu – nenovērtējamu „zelta gredzenu”. Vienā ziņā taisnība krāpniekiem ir, jo gredzena vērtība tik tiešām ir nenovērtējama - štrunta niekam tās praktiski nav.

Kasjauns.lv 2012. gada pavasarī rakstīja, ka uz Latvijas ceļiem pēc divu gadu pārtraukuma uz šosejām parādījušie vīrieši, kuri apmaiņā pret zelta gredzeniem lūdz naudu degvielai. Pēc darījuma izrādās, ka no apsolītā dārgmetāla gredzenos nav ne smaka Nu atkal ir pagājuši tieši divi gadi un „zelta gredzena” bandas par jaunu uzradušās. Droši vien cer, ka lētticīgajiem Latvijas autobraucējiem prātiņš ir par īsu, lai viņi atcerētos, kas notika pirms diviem gadiem un varētu mācīties no savām kļūdām. Izrādās, ka tā arī ir.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes teritorijā jau reģistrēti vairāki gadījumi, kuros iedzīvotāji cietuši no citu personu krāpnieciskām darbībām vai saņemta informācija par iespējamām krāpnieciskām darbībām.

14. aprīlī saņemta informācija, ka Kalsnavas pagastā uz autoceļa Pļaviņas – Madona - Gulbene km pagaidām nenoskaidrotas personas apturējušas garāmbraucošu automašīnu. Vīrieši stāstījuši, ka nonākuši nelaimē - ceļojuma laikā pietrūkusi nauda, un nav līdzekļu pat degvielas iegādei. Krāpniekiem izdevies pārliecināt divas automašīnā sēdošas sievietes, 1985. un 1988. gadā dzimušas Daugavpils un Rīgas iedzīvotājas, kas katra labprātīgi krāpniekiem iedevušas 100 eiro.

Krāpnieki naudu solījušies atdot un, lai izskatītos ticamāk, „pagaidām” apmaiņai atstājušas ķīlu - gredzenu. Jau neilgi pēc notikušā sievietes apjautušas, ka neapdomīgi un visticamāk, uz visiem laikiem, šķīrušās no naudas, un vērsušās pēc palīdzības policijā. Informācija par līdzīga rakstura gadījumiem un piedāvājumiem saņemta arī no iedzīvotājiem Valkas un Alūksnes pusē.

Policija aicina iedzīvotājus nebūt lētticīgiem, neielaisties sarunās, nekādā gadījumā neuzticēt savu naudu vai mantu svešām, nejauši satiktām personām, nepaļauties uz solījumiem naudu atdot un nepieņemt ķīlā nekādas mantas, kas, visticamāk, ir nevērtīgas. Ja saskaraties ar šādiem vai līdzīgiem gadījumiem, nekavējoties zvanīt un informēt policiju, iegaumējot krāpnieku pazīmes, automašīnas krāsu, marku, valsts numura zīmi un virzienu, kādā krāpnieki dodas.

Pēc iedzeršanas Vecrīgas bāriņā labprātīgi atzīstas zādzībā un piesakās policijā

Kāds policijas meklēts vīrietis pēc iedzeršanas Vecrīgas krodziņā otrdienas vakarā, ejot mājās, uz ielas piegājis klāt policistam un labprātīgi atzinies, ka kādam citam bāra apmeklētājam nozaga telefonu, kuru jau paspējis nodot lombardā. Tā nu izrādās, ka pārmēru liela alkohola lietošana ne tikai nes postu, bet arī policijai ļauj ātrāk atklāt noziegumus, bet zagļi sāk nožēlot pastrādātās nelietības.

Kādā Kalēju ielas bārā 15. aprīlī manāmi iereibuši vīrieši uzsākuši vārdisku konfliktu ar kādu citu bāra apmeklētāju. Nezināmu iemeslu dēļ vārdu pārmaiņa starp nepazīstamajiem cilvēkiem novedusi pie dūru vicināšanas. Tā laikā konflikta iniciatori no cietušā kabatām izvilkuši mobilo tālruni. Pēc notikušā agresīvā kompānija no bāra devusies prom.

Netālu no notikuma vietas Ceļu policijas darbinieki uz ielas pamanījuši pamatīgi iereibušu vīrieti, kurš pats atzinies, ka kautiņa laikā kādam nolaupījis mobilo telefonu, bet guvumu jau paspējis nodot lombardā. Noskaidrojot personas identitāti, konstatēts, ka aizturētais jau atrodas policijas meklēšanā. Šobrīd ir sākts kriminālprocess par laupīšanu.

Elmārs Barkāns/Foto: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, All Over Press, Gatis Dieziņš/LETA