Notiks konference "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā"
Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne.
Runā Rīga

Notiks konference "Veselīgs rīdzinieks - veselā Rīgā"

Jauns.lv

Piektdien, 6. jūnijā, plkst. 10.00 Kultūras pilī Ziemeļblāzma (Ziemeļblāzmas ielā 36) sāksies konference „Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā”.

Notiks konference "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rī...

Konferences ietvaros Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam pasniegs apliecinājumu par Rīgas pašvaldības sasniegumiem iedzīvotāju veselības veicināšanas un slimību profilakses jomā – sertifikātu par Rīgas pievienošanos „Pasaules Veselības organizācijas Eiropas Veselīgo pilsētu tīklam”.

Konferencē piedalīsies Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa, Izglītības, kultūras un sporta komitejas  priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, projekta „Veselību veicinošās skolas” koordinatore  Anna Vladova, Veselības ministrijas, Labklājības departamenta, Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāvji, veselības jomas speciālisti, pedagogi.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus līdz plkst. 9.30 pie Rātsnama (RTU pusē) gaidīs mikroautobuss.

Informācija par veselīgajām pilsētām.

Veselīga pilsēta nozīmē pilsētu, kas atrodas nepārtrauktā plānošanas un attīstības procesā, iekļaujot visus pašvaldības sektorus un iedzīvotājus,  lai sasniegtu pēc iespējas augstāku dzīves kvalitāti tās iedzīvotājiem veselīgā un drošā pilsētvidē. Tā paredz infrastruktūras (veloceliņi, ielu apgaismojums, pilsētplānošana), vides drošības, rekreācijas (atpūtas parki, pludmales), veselības aprūpes sistēmas un transporta sistēmas saskaņotu attīstību. Veselīgo pilsētu kustība aizsākās 1986. gadā, kad šo programmas ieviesa Kanāda, ASV, Austrālija un daudzas Eiropas pilsētas, šobrīd tajā iesaistījušās vairāk nekā 1000 pilsētas visā pasaulē. Pilsētas, kas piedalās projektā, ir apņēmušās vietējā līmenī īstenot mērķus, kas nosprausti Eiropas reģiona veselības politikā „Veselība 2020”, tas ir: uzlabot ikviena iedzīvotāja veselību un mazināt nevienlīdzību veselības jomā; uzlabot pārvaldību, ieviešot „veselību visās politikās” principu un veicinot partnerību un kopienas līdzdalību. Iestājoties projektā, pilsētas vadība demonstrē politisko gribu un sniedz apliecinājumu par visu sektoru iesaisti projekta mērķu sasniegšanā, kā arī nepieciešamo resursu (administratīvo, cilvēkresursu, finanšu) piešķiršanu.

Rīgas pašvaldībā 2012. gadā izveidota Veselība padome, kas koordinē sadarbību starp Rīgas pašvaldības institūcijām. Šajā gadā tika arī apstiprinātā Sabiedrības veselības stratēģija „Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā” 2012.-2021. gadam, kas paredz uzlabot Rīgas iedzīvotāju veselības stāvokli un mazināt priekšlaicīgas nāves gadījumu skaitu, strādājot multisektorālā līmenī.

Karlīna Timofejeva/Foto: Evija Trifanova/LETA

Sadarbībār ar Rīgas pašvaldību