Rīgas satiksme: Valsts kontrole veiktajā revīzijā nav konstatējusi pārkāpumus
Runā Rīga
2014. gada 9. jūnijs, 14:16

Rīgas satiksme: Valsts kontrole veiktajā revīzijā nav konstatējusi pārkāpumus

Jauns.lv

Sniegtajā atzinumā par veikto revīziju Rīgas satiksmē saistībā ar noteiktā braukšanas tarifa aprēķināšanas pamatotību no 2014.gada 1.janvāra Valsts kontrole nav konstatējusi nekādus pārkāpumus, kuri būtu pretrunā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem. Valsts kontroles atzinumā ir sniegti ieteikumi atsevišķu iekšējo normatīvo aktu pilnveidei. Valsts kontroles revīzija notika laika posmā no 2014.gada 6.janvāra līdz 30.aprīlim.

Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens: „Lai gan Rīgas satiksmei ir atšķirīgs viedoklis par dažiem Valsts kontroles sniegtajiem atzinumiem, tajā skaitā bērnu, policistu un citu pasažieru grupu uzskaiti, kopumā vēlamies pateikt paldies Valsts kontrolei par sniegtajiem priekšlikumiem. Vēlos uzsvērt, ka Rīgas satiksme veica atkārtotu aprēķinu par viena brauciena pašizmaksu, ņemot vērā Valsts kontroles ieteikums. Taču arī pēc šiem aprēķiniem viena brauciena pašizmaksa ir EUR 1.20.”

Rīgas satiksme nepiekrīt Valsts kontroles paustajam viedoklim, ka no 2014.gada 1.janvāra noteiktais tarifs ir paaugstināts. Valsts kontrole savā atzinumā ir norādījusi, ka, veicot viena brauciena pašizmaksas aprēķinus, netiek ņemtas vērā visas pasažieru kategorijas, kas pārvietojas sabiedriskajā transportā. Pēc Valsts kontroles ieskatiem būtu jāuzskaita bērni līdz 7 gadu vecumam, policijas darbinieki, ja viņi veic dienesta pienākumus un ir formas tērpā, kā arī pasažieri, kuri pārvietojas sabiedriskajā transportā svētku dienās, kad transports ir bez maksas.

Ja minēto pasažieru uzskaite tiktu ieviesta, mammām ar bērna ratiņiem, iekāpjot sabiedriskajā transportā, būtu jādodas pie transporta līdzekļa vadītāja, jāuzrāda bērna personu apliecinošs dokuments un jāsaņem bezmaksas biļete vai arī iepriekš jāizgatavo e talons tikko dzimušam mazulim. Kas attiecas uz policistu pārvietošanos sabiedriskajā transportā, Rīgas satiksme uzskata, ka policijas darbinieku klātbūtne palielina pasažieru drošību un samazina vandalisma gadījumu skaitu, kas tieši samazina sabiedriskā transporta ekspluatācijas izmaksas. Turklāt minēto pasažieru grupu skaits ir salīdzinoši neliels, kas neietekmē viena brauciena pašizmaksu. Savukārt par pasažieru pārvietošanos svētku dienās Rīgas satiksme saņem kompensāciju no Rīgas domes.

Uz Valsts kontroles veiktās revīzijas mērķi neattiecas paustais secinājums, ka Rīgas satiksme ir veikusi nelietderīgus maksājumus Ls 75 000 apmērā „Basketbola klubam „TTT-Rīga””, jo šis maksājums netiek iekļauts viena brauciena pašizmaksas aprēķinā. “Basketbola klubs “TTT-Rīga”” ir vadošā sieviešu un meiteņu basketbola organizācija, kas profesionāli strādā, lai veicinātu labāko Latvijas sieviešu un meiteņu sportistu attīstību Latvijā. Kluba dibinātāji ir Rīgas satiksme un Rīgas dome.

Kopš dibināšanas “Basketbola klubs “TTT-Rīga”” ir strādājis, lai izveidotu četru pakāpienu sistēmu, kas organizēti un sistemātiski sagatavo Latvijas labākās basketbolistes dažādu vecumu valsts izlasēm, tajā pašā laikā nodrošinot savas sistēmas komandas ar labākajām spēlētājām. Tā ir vienīgā šāda veida sistēma Latvijā sieviešu basketbolā, un fakts, ka no komandām „TTT-Rīga” un „TTT-Rīga Juniores” dažāda vecuma izlasēs 2013.gadā iekļauta 21 sportiste, liecina par tās efektivitāti un nepieciešamību. Turklāt atkārtoti jānorāda, ka veiktais maksājums „Basketbola klubam „TTT-Rīga”” netiek ieskaitīts viena brauciena pašizmaksā, bet tiek veikts no Rīgas satiksmes saimnieciskās darbības gūtajiem ieņēmumiem.

Plašāku informāciju par Rīgas satiksmes piedāvātajiem pakalpojumiem, maršrutu sarakstiem, biļešu veidiem un citiem jaunumiem var saņemt interneta mājas lapā www.rigassatiksme.lv, sociālajos tīklos twitter, facebook, draugiem.lv.

Sadarbībā ar Rīgas pasvaldību

Karlīna Timofejeva/Foto: Ieva Čīka, LETA