Pasteidzies! Vēl zied krāšņās Rundāles pils rozes. FOTO
Rundāles pils lepojas ar savu krāšņo rožu dārzu, kurā zied vairāk nekā 2400 šķirņu rozes.
Kultūra
2014. gada 8. jūlijs, 13:05

Pasteidzies! Vēl zied krāšņās Rundāles pils rozes. FOTO

Jauns.lv

Šogad - 2014. gada 24. maijā -, reizē ar 278. dzimšanas dienas atzīmēšanu, noslēdzās piecdesmit gadus ilgušie Rundāles pils restaurācijas darbi. Tagad šī izcilā baroka un rokoko arhitektūras pērle apskatāma pilnībā. It sevišķi jūlijā – rožu ziedēšanas laikā.

Rundāles pils nav iedomājama arī bez tās franču stila dārza, ko arhitekts Rastrelli projektējis reizē ar pils ēku. 10 hektāru lielais dārzs ir īsts aleju, šķērsaleju, pergolu un bosketu labirints, bet pils ornamentālā partera abās pusēs 1 ha platībā visā krāšņumā plaukst rožu dārzs, kas ļauj iepazīties ar rožu kultivēšanas vēsturi Eiropā no 18. gadsimta pirmās puses līdz mūsdienām.

Rundāles pils mājas lapā vēsta, ka sākotnēji iecerētais vēsturisko rožu dārzs realizācijas gaitā izveidojies par rožu muzeju, kas rāda arī mūsdienu rožu selekcionāru sasniegumus. Rožu kolekcija grupēta 44 nelielos laukumos. Dārza rietumu un austrumu puses tālākie četri laukumi rāda vēsturiskās rozes, kuras bija pazīstamas Kurzemes hercogistes pastāvēšanas laikā un pils īpašnieku grāfu Zubovu un grāfu Šuvālovu laikā līdz 1914. gadam, bet divi laukumi - savvaļas rožu veidus, kuri visbiežāk izmantoti rožu selekcijā. Partera tuvumā apskatāmi angļu rožu laukumi, pārējie laukumi grupēti pēc krāsām. Viens laukums veltīts Latvijas selekcionāru rozēm. Lai uzskatamāk iepazīstinātu ar dažādu valstu selekcionāru darbu, izveidoti 45 t.s. valstu apļi, kur apskatāmi 17 valstu 63 selekcionāru rozes. 2012. gadā kolekcijā bija 2450 rožu šķirnes, kopumā ap 12 000 rožu stādu.

Lai aplūkotu visu šo smaržīgo un daudzkrāsaino ziedu pasakaino valstību, pēdējais laiks posties uz Rundāles pili, jo, pateicoties agrajam pavasarim, šogad rozes Rundālē rozes uzziedējušas agrāk nekā citus gadus.


Kasjauns.lv/Foto: Juris Vaidakovs